Oružani sukobi na afričkom kontinentu te bolesti i glad proizišli iz njih uzrokovali su smrt pet milijuna djece mlađe od pet godina između 1995. i 2015., po studiji objavljenoj u petak.

Zbog bolesti i nedostatka medicinske pomoći u posljednjih 20 godina u Africi je umrlo približno tri milijuna dojenčadi, odnosno djeca u dobi od 12 mjeseci ili manje, što je triput više od žrtava izravno ubijenih u sukobu na kontinentu.

Studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet usporedila je podatke vezane uz 15 441 sukob u 34 od 54 afričke nacije. Rezultati su pokazali da djeca rođena u krugu od 50 kilometara oko područja sukoba imaju veći rizik od umiranja u prvoj godini života od onih rođenih u istom području u vrijeme bez sukoba.

"U zadnjih 30 godina češći i intenzivniji sukobi nego na bilo kojem drugom kontinentu"

Brojka od pet milijuna puno je viša od prethodnih procjena, kažu autori, Eran Bendavid sa Sveučilišta Stanford i njegovi kolege.

"Češći i intenzivniji oružani sukobi nego na bilo kojem drugom kontinentu odvijali su se u Africi tijekom zadnjih 30 godina", pišu autori.

"Ta analiza pokazuje da su učinci oružanih sukoba širi od smrti boraca i fizičkog razaranja. Oružani sukobi znatno povećavaju opasnost od smrtnosti male djece tijekom dugog razdoblja."