Prema Michaelu Sonnenfeldtu, osnivaču investicijskog kluba Tiger 21, najbogatiji ulagači nisu baš zainteresirani za tržišta kapitala i razbacivanje novcem na burzama, a pogotovo kad očekuju krizu, prenio je CNBC.

Oni radije u kriznim vremenima osiguravaju rast svog bogatstva ulaganjem u nekretnine i kupnju etabliranih privatnih kompanija, čije dionice nisu javno dostupne na burzi. Od kompanija na burzi ulažu pak samo u dionice velikih kompanija kao što su Amazon i Apple, kao i u zdravstveni sektor.

U trećem kvartalu ove godine Tiger 21 je preselio više kapitala u nekretnine i kupnju etabliranih privatnih kompanija. Spomenuta investicijska mreža, koju čini više od 600 poduzetnika iz različitih industrija, ima 60 milijardi dolara vrijednu imovinu.

Od toga 28 posto otpada na nekretnine, a 24 posto na etablirane privatne tvrtke.

"Želite investirati obrambeno, ali u okolini niskog rizika morate i dalje riskirati. Zato riskirate gdje je sigurno, u posjedovanje zgrada i malih tvrtki", rekao je Sonnenfeldt CNBC-ju.
 


Oprez ulagača zbog promjena u gospodarskoj politici i trgovinskog rata

Članovi su također smanjili raspodjelu prihoda kluba, podijele samo 9 posto, najviše iz zabrinutosti zbog povećanja kamatnih stopa (od strane FED-a). Investicijski klub je zadržao 23 posto svog novca u javno dostupnim dionicama, 5 posto u hedge fondovima (koji ulažu u vrijednosne papire) i 10 posto u gotovini.
 
Sonnenfeldt je opisao kako se članovi kluba okupljaju te pokušavaju shvatiti što se događa na tržištima, u gospodarstvu i poslovanju. Naveo je kako su zaključili da se dogodio odmak od vođenja monetarne politike prema fiskalnoj.

Podsjetimo, monetarnom politikom kontrolira se ponuda novca od strane centralne banke i tako se upravlja gospodarstvom, dok se fiskalna politika bavi načinima prikupljanja novca u državnu blagajnu i njegovog trošenja.

"Kada imate taj pomak, tržište se uvijek uzburka. I to u vrijeme bilijunskog deficita s jedne strane i želje (države) za još većom potrošnjom na infrastrukturu s druge. Kad dodate još tome Kinu (trgovinski rat), naši su članovi zabrinuti", pojasnio je razloge za ulagački oprez.

Najsigurnije i najperspektivnije dionice

Kad se radi o ulaganju u javno dostupne dionice na burzi, bogati investitori se okreću imenima kao što su Apple, Amazon, Facebook i Berkshire Hathaway.

Njihove dionice pokazuju za ulagače najbolju skalabilnost, odnosno mogućnost rasta njihove cijene u budućnosti.

Iako su dionice tehnoloških kompanija oslabile zadnje vrijeme, kao i cijelo američko dioničko tržište, i dalje su ostvarile rast na godišnjoj razini. Primjerice, dionice Amazona rasle su za za 37 posto, a Applea za 12 posto.

"Apple je čvrst kao kamen, a Amazon? Gdje drugdje imate shopping centar na radnom stolu? Još uvijek je najbolje mjesto za kupovanje", komentirao je Sonnenfeldt.

Facebook podbacio jedino zbog skandala, zdravstveni privatni sektor je otporan i na krizu

No, priznao je kako je Facebook podbacio jer je trenutno u problemima zbog nedavnih skandala koji su mu narušili reputaciju, što je stvorilo i opasnost da će zbog toga biti strože reguliran od strane države. Polovicom tjedna New York Times je objavio bombastičnu reportažu u kojoj je u detalje navedeno kako je tvrtka izbjegavala i skretala krivnju sa sebe u vezi postupanja oko ruskog upletanja u američke izbore.

Kada se radi o omiljenom sektoru za ulaganje, za Tiger 21 to je zdravstvena skrb.

"To je dar za investitore, od kojeg će biti koristi i u budućnosti. Ako neka tvrtka nađe lijek za rak, makar i za vrijeme ekonomske krize, postat će burzovni pobjednik. Osim toga, u SAD-u i dalje ima ljudi koji su uvijek spremni potrošiti novac na zdravlje kako bi poboljšali kvalitetu svojih života", argumentirao je.