Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev kazao je da će, ako dođe do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, Poljska nestati, s obzirom na njenu ulogu NATO-ove predstraže u Europi.

On je ovo napisao na Twitteru, komentirajući riječi poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

"Ne znam tko pobjeđuje ili gubi u takvom ratu, ali s obzirom na ulogu Poljske kao predstraže NATO-a u Europi, ova će država definitivno nestati zajedno sa svojim glupim premijerom", rekao je Medvedev.

Ranije danas, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u intervjuu za NBC da bi se neprijateljstva u Ukrajini mogla nastaviti još nekoliko godina. Osim toga, po njegovom mišljenju, udari Ukrajine na rusku teritoriju "ne krše nikakve međunarodne sporazume", budući da Kijev provodi odbrambene akcije.

Na upit novinara NBC-a o mogućnosti širenja sukoba, Morawiecki je rekao da ga takav scenarij ne zabrinjava jer bi to značilo "rat između NATO-a i Rusije, koji će Rusija vrlo brzo izgubiti".

Poljski premijer je naglasio da sada zemlje NATO-a nisu strane u sukobu u Ukrajini, već samo pružaju Kijevu vojnu i financijsku pomoć. Prije toga, Medvedev je također predvidio nestanak Ukrajine.