U najuglednijoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi liječnici su uspješno presadili pluća 14-godišnjoj djevojčici oboljeloj od cistrične fibroze, što je prvi takav zahvat izveden na djetetu u Sloveniji.

Transplantacija je obavljena u noći na nedjelju i trajala je 9 sati, a pacijentica je već drugi dan nakon operacije samostalno disala novim plućima i osjeća se odlično, stoji u priopćenju za medije ljubljanskoga Sveučilišnog kliničkog centra (UKC).

Predstojnik odjela za torakalnu kirurgiju Tomaž Štupnik zahvalio je svim članovima medicinskog tima koji su sudjelovali u operativnom zahvatu, posebno onima koji su se odazvali, a bili su na godišnjem odmoru, piše Hina.

"Bez njih ne bismo ni na koji način mogli sastaviti potrebnu dodatnu kiruršku ekipu, s obzirom na to da je u isto vrijeme u susjednoj operacijskoj dvorani trajalo presađivanje srca 15-godišnjem dječaku, koje je također bilo uspješno", rekao je Štupnik.

Slovenski mediji pišu da je, s obzirom na dob pacijenta, riječ o novome uspješnom koraku u razvoju transplantacijske medicine u Sloveniji, posebno ako se uzme u obzir to da je u zemlji prvo uspjelo presađivanje pluća izvedeno prije manje od dvije godine.

Ove je godine već obavljeno 11 operacija presađivanja pluća, a na zahvat čeka još šest pacijenata.