Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu koji se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, prekriven je ledenim oblacima i maglom, pokazuju snimci iz dronova.

- Specijalno sam došao ovdje u Jakutsk da doživim ovakvo vrijeme - tako da sam sretan jer u prosincu to obično ne dobijete - rekao je Danilo, čija su brada, šešir i šal bili u ledu.

- Zapravo nije mi toliko hladno jer sam se pravilno pripremio. Da nisam dobio pravu odjeću, smrznuo bih se za nekoliko minuta - kazao je.

Dodao je da su ekstremne temperature učinile njegov kaput mnogo krutijim, dok mu je telefon izgubio punjenje za nekoliko minuta. Dva para rukavica su bila neophodna, kao i slojevi odjeće.

Temperature u dijelovima Republike Saha, ogromne regije nešto manje od Indije, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira, preko noći su pale ispod minus 55 stupnjeva Celzijusa.

U Ojmjakonu, naselju u Sahi, u utorak je temperatura iznosila minus 58 stupnjeva. Prognostičari su priopćili da će se, s obzirom na vlagu i vjetar, subjektivni osjećaj kod pojedinca iznositi kao minus 63 stupnjeva Celzijusa.

Na tržnici u Jakutsku riba se prodavala duboko smrznuta, upakovana u desetke kutija. Nije bio potreban zamrzivač. Prodavačice su bile pokrivene u velikim krznenim kapama.

- Hladno je. Treba samo imati odgovarajuću kvalitetnu odjeću i onda će sve biti u redu. Glavno je da se krećete kako bi vam krv cirkulirala - rekao je mještanin Pjotr.

Dnevnik.ba