Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je detonirala eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru, koju Rusija koristi za opskrbu vojske, rekao je ukrajinski izvor za Reuters.

Izvor, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su četiri eksploziva detonirana preko noći dok se teretni vlak kretao kroz tunel Severomujskij u Burjatiji, na granici s Mongolijom.

Ruski izvori su potvrdili da se vlak zapalio na tom području, ali nisu spominjali eksploziv

Takav napad na teritoriju udaljenom više od 4000 kilometara od Ukrajine značio bi da je Kijev sposoban djelovati duboko unutar Rusije.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode izvora ni koristi li se željeznička ruta za vojnu opskrbu. Ruski izvori su potvrdili da se vlak zapalio na tom području, no nisu spominjali eksploziv.

Ruski istražni odbor je u priopćenju rekao da se vlak koji je prevozio gorivo zapalio u tunelu u srijedu navečer, da nije bilo žrtava te da je u tijeku preliminarna istraga kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Ruske željeznice: Vlak je zaustavljen nakon što je primijećen dim iz spremnika s dizelskim gorivom

Državna tvrtka Ruske željeznice, koja posjeduje i upravlja željezničkom mrežom, objavila je da je vlak zaustavljen nakon što je primijećen dim koji je dolazio iz spremnika s dizelskim gorivom.

Tvrtka je u priopćenju objavljenom na internetu rekla da je željeznički promet preusmjeren, što je malo produžilo vrijeme putovanja, no da sam prijevoz nije obustavljen.