Prije nekoliko dana je na tlu Sibira izmjereno nevjerojatnih 48 stupnjeva Celzija.

Dva europska satelita su 20. lipnja na području arktičkog Sibira izmjerila temperaturu od 118 Farenheita, odnosno 47.7 stupnjeva Celzija piše LiveScience.

Radi se o temperaturi tla tako da nije riječ o temperaturnom rekordu. Temperatura zraka na tom području tada je iznosila oko 30 stupnjeva.

Unatoč tome, to je još uvijek neobično visoka temperatura za Arktički krug te bi ovakve vrućine mogle pospješiti daljnje otapanje vječnog leda i ubrzati klimatske promjene. Naime, led sprječava da spremnici stakleničkih plinova ponovno dođu u atmosferu, piše Live Science.

EU sateliti ''Copernicus Sentinal-3A'' i 3B zabilježili su ove visoke temperature tijekom toplinskog vala koji je pogodio veći dio Sibira. Ove vrućine ukazuju na mogućnost užarenog početka ljeta, nakon proljeća za kojeg je u Sibiru zabilježeno na stotine šumskih požara.

Mnogi od ovih proljetnih požara bili su takozvani "zombi požari" jer se zapravo radilo o nanovo pokrenutim ostacima šumskih požara koji su planuli prethodnog ljeta i koji nikada nisu bili u potpunosti ugašeni, prenosi Avaz.

Zombi požari mjesecima su tinjali ''hraneći'' se tresetom bogatim ugljikom koji se nalazio ispod ledene površine. Kada se snijeg otopio na proljeće, požari su se ponovno razbuktali.

Prije godinu, 20. lipnja 2020., na istom području Sibira zabilježena je rekordna temperatura zraka za to razdoblje - 38 stepnjeva. Već godinama prosječne temperature na Arktiku rastu brže nego bilo gdje na svijetu, a najveći razlog tome je otapanje morskog leda zbog globalnog zatopljenja.