Distributeri nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH od 4. svibnja do danas su Federalnom ministarstvu trgovine podnijeli više od 300 zahtjeva za promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata, potvrdila je Nezavisnim novinama Lela Glibo, šefica Odjela za analizu tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH, i istaknula da se zahtjevi odnose na povećanje od pet do deset pfeninga po litru goriva.

Glibo dodaje kako prateći kretanje cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu evidentno je kako porast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu najčešće automatski utiče i na porast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu.

"Na visinu cijene u BiH, također, utječu i drugi faktori, kao što su tečaj dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normative u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata", dodala je Glibo, najavivši tako povećanje cijena goriva. Rekla je kako je obveza gospodarskih subjekata da obavijeste Ministarstvo trgovine o promjeni cijena.

Prema svemu ovome, građani u Federaciji BiH mogu očekivati da će, nakon što su ovog tjedna cijene goriva narasle između pet i deset pfeninga, sljedećeg tjedna doći ponovo do povećanja maloprodajnih cijena naftnih derivata u istom iznosu.

Sadašnje cijena goriva u FBiH su eurodizel 2,11 KM po litru, euro 95 i eurodizel 5 od 2,21 do 2,26, te auto-plina 1,11 KM. To znači da će nakon poskupljenja, i ako poskupi za najniže traženi iznos od pet pfeninga, eurodizel koštati 2,16 KM, euro 95 i eurodizel 5 od 2,26 do 2,31 i auto-plin 1,16 KM.

Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS, ističe za Nezavisne novine da se cijene naftnih derivata u Republici Srpskoj zasad neće povećavati.

"Mi smo pretprošlog tjedna povećali cijenu goriva po litru za sedam pfeninga. Zasad više nećemo, ukoliko se cijena nafte ne promijeni na svjetskom tržištu, a time i u rafinerijama", kazao je Berak.

Inače, ovo će od veljače biti četvrto poskupljenje goriva u BiH. Prvo su, nakon što je 1. veljače na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, crpke u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18 pfeninga po litru, a drugi val poskupljena bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam pfeninga, a treće poskupljenje bilo je ovog tjedna u FBiH kada su cijene skočile od pet do 10 pfeninga zavisno od distributera.

bljesak.info