Plaćanje u kriptovalutama na mala vrata ulazi i u Bosnu i Hercegovinu. Tako je kompanija "No Limit Technology" svojim kupcima omogućila da mogu kupovati bitcoinom kućanske aparate, TV aparate, laptope…

"Mi smo još u začetku. Trebali smo s ovim projektom krenuti još prije pet godina, ali eto, nikad nije kasno. Inače, kupovina je kao i svaka druga koja se plaća karticom. Ako se opredijelite za plaćanje bitcoinom, aktivirat će se platni procesor kao međukorak na kojem kupac preko svog Crypto Walleta, odnosno novčanika, kojeg ima instaliranog na smartfonu prebacuje sredstva na naš Crypto Wallet. Vrlo jednostavno i brzo. U suštini, radi se o skeniranju QR coda koji kupac vidi na svom monitoru ili displayu.

Iznos se skine s računa, a sigurnost podataka je apsolutna. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računala u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme. Koristi se tehnologija blok-lanac ili block chain koja nije zavisna od jednog centralnog autoriteta. S obzirom na nepromjenjivost podataka, uskoro bi trebala krenuti ili je već krenula njegova upotreba u Skandinaviji prilikom registracije zemljišta, zavođenju nekretnine u katastar…", kaže za Faktor Zebir Filović, direktor tvrtke "No Limit Technology".

Filović ističe da je plaćanje kriptovalutama u velikom obujmu neminovnost u budućnosti.

"Jednostavno, plaćanje bitcoinom je pouzdanije jer nema dotiskivanja novca. Naravno, velike svjetske ekonomije će se tome opirati, prije svega američka, jer će se teško odreći mogućnosti da krizne situacije rješavaju dotiskivanjem novca u nedogled.

S bitcoinom situacija je posve drugačija. U svijetu je trenutno u prometu 17 milijuna bitcoina od ukupno 21 koliko se može naći u optjecaju. Jedan bitcoin vrijedi više od 34.000 američkih dolara. Procjene ekonomskih stručnjaka je da će do kraja 2021. godine jedan bitcoin dostići vrijednost od čak 100.000 dolara", ističe Filović.