Pred Osnovnim sudom u Modriči počelo je suđenje protiv maloljetnika kojega se tereti da je sa starijim muškarcem, za kojega je sudski proces razdvojen, u listopadu prošle godine kod Dervente u Republici Srpskoj pretukao hrvatskoga povratnika Marka Mišića, koji je preminuo u bolnici mjesec dana kasnije.

Šezdesetosmogodišnjeg Marka Mišića teško su pretukle dvije osobe nakon što ih je pokušao spriječiti u krađi drva na njegovu imanju 12. listopada prošle godine. Mišić je od ozljeda preminuo mjesec dana kasnije u bolnici u Slavonskome Brodu.

Maksimalna kazna do pet godina zatvora

Nakon podizanja optužnice razdvojen je sudski postupak protiv maloljetnika kojemu se sudi pred Osnovnim sudom u Modriči, dok će se prvooptuženom Milanu Ćulibrku postupak voditi pred Okružnim sudom u Doboju.

Pravni zastupnik obitelji Mišić, odvjetnik Mustafa Alić pojasnio je kako nije u mogućnosti otkriti detalje vezane za sudski proces koji se vodi protiv maloljetnika kojemu je po zakonu maksimalno zapriječena kazna zatvora od pet godina.

"U konkretnom slučaju tužiteljstvo je bilo učinkovito te je podnijelo optužni prijedlog protiv maloljetnika u razmjerno kratkom roku, a optužni akt potkrijepljen je svim relevantnim dokazima", rekao je odvjetnik Alić. Dodao je kako se očekuje "pravedna presuda".

Starijem napadaču prijeti 20 godina

Pojasnio je kako će se pred Okružnim sudom u Doboju voditi sudski proces protiv Milana Ćulibrka, kojemu prijeti maksimalno 20 godina zatvora. Za 26. veljače zakazana je pripremna rasprava na kojoj će se utvrditi dinamika vođenja kaznenog postupka.

Odvjetnik Alić je naveo kako ovaj slučaj "treba izazvati posebnu pozornost jer se radi o povratnicima u Republici Srpskoj".

Premlaćivanje, a onda i smrt povratnika Marka Mišića izazvala je uznemirenost kod Hrvata u Republici Srpskoj, koji su često izloženi krađi drva, imovine i zastrašivanju.

Reagirali su brojni dužnosnici tražeći od vlasti Republike Srpske da osiguraju bolju zaštitu povratnicima.