Okupljanje nekadašnjih zadarskih pitomaca bilo je u popodnevnim satima 9. srpnja u Ramskoj kući na Makljenu, koja je u vlasništvu Hrvatskog kulturnog dobrotvornog društva, a gdje su sudionici susreta boravili tijekom ova tri dana.

Nakon okrjepe uslijedila je nogometna utakmica - kao neizostavno sportsko nadmetanje koje ovu generaciju obilježava - između svećenika i laika te druženje uz gitaru.

Sutradan, prvo odredište bio je Uzdol gdje je generaciju 2000. ugostio župnik vlč. Ivo Tomić sa suradnicima. Misno slavlje u uzdolskoj crkvi predslavio je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika, a koncelebrirali su: kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kafić, župnik i dekan u Brčkom preč. Damir Ivanović, župnik u Čajdrašu kod Zenice vlč. Josip Šimunović te zadarski svećenik vlč. Valter Kotlar.



Poslije mise zajedno su obišli spomen groblje uz staru uzdolsku crkvu te izmolili opijelo za duše 41 žrtve masakra kojega su 14. rujna 1993. počinili pripadnici Armije BiH.

Razgovor o Uzdolu, kao mjestu posebnoga pijeteta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, nastavili su za obiteljski stol u crkvenom dvorištu.

Sljedeće odredište bio je Šćit gdje je nekadašnje zadarske sjemeništarce, u ugodnom ambijentu ramskoga samostana, dočekao gvardijan fra Andrija Jozić. On im je kroz pojmove vatre i vode studiozno prikazao povijest Rame koja je na osobit način stradala 1942. od partizanske i četničke ruke. Tu su također razgledali samostansku i župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te iznimno bogati muzej.



Ostatak dana proveli su na Ramskom jezeru kupajući se i vozeći motornim splavom. Pred večer im se u Ramskoj kući kratko pridružio i rektor Travničkoga sjemeništa preč. Željko Marić koji ih je počastio janjetinom.

Svoje su godišnje okupljanje nekadašnji sjemeništarci koji su u Zadar došli poratne 1996. godine, završili svetom misom priključivši se nedjeljnom euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi u Prozoru, uz suslavlje umirovljenog svećenika vlč. Ivana Bošnjaka, predvodio župni vikar vlč. Josip Antukić. Poslije mise u župnoj ih je kući ugostio župnik mons. Marko Tomić, sa sestrama SMI.



Inače, uz nabrojane svećenike ove su godine na susretu, o 21. obljetnici mature, sudjelovali: Anto Marić, Josip Vuleta, Ilija Grabovac, Marinko Banović, Toni Pejić, Branko Radoš, Ivan Mitrović i Ivica Grubeša.

KT