Nizozemska je uspješno završila testiranje vlaka koji pokreće vodik, uoči objavljivanja industrijske strategije Europske komisije koja uključuje i planove za razvoj tehnologija za korištenje vodika kao goriva. Francuski proizvođač vlakova Alstom završio je 10-dnevno testiranje na sjeveru Nizozemske, između gradova Groningen i Leuvarden. Nizozemska željeznica nastoji da slijedi Njemačku u potpunom prelasku na vodik, piše Euractiv.

Prvi putnički vlak koji pokreću isključivo vodikove ćelije krenuo je iz stanice u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija u rujnu 2018. i od tada prometuje na liniji Bukstehude-Cuxhaven. Taj vlak također je napravila kompanija Alstom, koja je poslije dobila ugovore za isporuku još vlakova.

Uspješni noćni testovi tijekom vikenda približili su Nizozemsku ostvarenju cilja. Testirani vlakovi su išli velikom brzinom, bez putnka, a gorivo, zeleni vodik, osigurala je francuska energetska firma Engie. "Groningen ze nizozemski poligon za mobilnost. Poslije prvog autonomnog vlaka, sada i prvi vlak na vodik", izjavila je ministrica životne sredine Stientje van Veldhoven 8. ožujka.

Alstomova kompozicija Coradia iLint Train posebno je dizajnirana za pruge koje nisu ili ne mogu da budu elektrificirane. Gorivne ćelije kombiniraju vodik i kiseonik za proizvodnju energije i jedini nusproizvod je voda. Ovaj vlak može preći oko 1.000 kilometara, što je ista razdaljina koju vlak na dizel može preći bez dopune goriva. Ministrica je dodatno istaknula da je vrijeme dopune kraće za vlakove koji koriste vodik u odnosu na one koji koriste dizel.

"Testiranje u Nizozemskoj pokazuje koliko su naši vlakovi na vodik razvijeni u pogledu dostupnosti i pouzdanosti, dajući iste performanse kao i tradicionalni regionalni vlakovi, ali uz prednosti niske buke i nulte emisije plinova", rekao je direktor Alstoma Bernar Belvo.

Vodik bi mogao postati popularan za željezničke kompanije imajući u vidu troškove elektrifikacije željeznice, a prijedlog da 2021. bude 'godina željeznice' idealna je prilika za razgledanje Alstomove ponude.

Jedna od glavnih prepreka za korištenje vodika jesu troškovi energije koja se koristi za elektrolizu. Za zeleni vodik se koristi obnovljiva energija, sunca ili vetra. Njegova cijena je trenutno veća od cijene 'sivog vodika', za čiju proizvodnju se koristi fosilno gorivo.

U Belgiji i Nizozemskoj u tijeku je izrada planova da se za proizvodnju zelenog vodika koristi višak energije koju prave vjetrenjače na moru. EU će 10. ožujka, zajedno sa industrijskom strategijom, objaviti strategiju za 'savez za čist vodik'. Taj dokument, u koji je briselski portal Euractiv imao uvid, pokazuje da Europska komisija želi privatno-javno partnerstvo usmjereno na korištenje vodika u problematičnim oblastima kao što je proizvodnja čelika.

Europski komesari za klimu i industriju, Frans Timmermans i Thierry Breton, tijekom prvih mjeseci na novim dužnostima više puta su isticali prednosti vodika.

Zainteresiranost Europske komisije, koja je u novom sazivu počela raditi 1. prosinca 2019, usko je povezana sa njenim ciljem da do 2050. Europa postane kontinent s nultom emisijom štetnih plinova, što će zahtijevati velike promjene u industrijskom i prometnom sektoru.

Promet proizvodi oko četvrtinu emisije plinova sa efektom staklene bašte u EU i, za razliku od drugih sektora, taj udio nastavlja da raste. Vodik je prepoznat kao potencijalno rješenje tog problema u transportnoj industriji, za kamione, građevinsku opremu i brodarstvu.