Nigerijska policija i vojska oslobodile su pet sestara koje su napadači ranije ovog mjeseca oteli iz njihove kuće u Abuji. Otmičari su za njihovo oslobađanje tražili otkupninu, a pritom su ubili šestu sestru kao znak upozorenja.

Vlasti navode da su ih spasili u blizini šume Kajuru u državi Kaduna u subotu oko 23:30 po lokalnom vremenu. Otmičari su 2. siječnja oteli šest sestara, u dobi od rane tinejdžerske do 23 godine, zajedno s njihovim ocem Mansoorom Al-Kadriyarom, piše BBC.

"Moramo prestati plaćati otkupnine"

Svjedoci su rekli da je ujak djevojčica potrčao po pomoć, ali je upao u zasjedu te su ga napadači ubili, kao i tri policajca. Otmičari su pustili Mansoora pod uvjetom da prikupi otkupninu. Ubili su 21-godišnju studenticu Nabeehu u znak upozorenja.

Otmice su česta pojava u Nigeriji. Uglavnom ih provode kriminalne skupine kako bi što prije došle do veće količine novca. Posebno je loša situacija na sjeverozapadu zemlje. Otmičari su za sestre tražili 65 milijuna naira (oko 61.700 eura), zbog čega su mnogi Nigerijci donirali inicijativi za prikupljanje otkupnine.  

Međutim, ministar obrane Mohammed Badaru Abubakar je pozvao stanovnike da ne prikupljaju novac, rekavši da bi to samo pogoršalo situaciju. "Trebamo prestati s time, koliko god to bilo bolno. Moramo prestati plaćati otkupnine. Ako prestanemo, s vremenom će prestati otimati ljude jer im se to neće isplatiti", rekao je.