Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?" okupit će u četvrtak i petak u Neumu pedesetak sveučilišnih profesora, aktera javnog života i kulturnih djelatnika koji će dati svoje viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Organizator skupa je Ured hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Otvaranje skupa predviđeno je u 10:30 sati pozdravnim govorima rektorice Sveučilišta u Mostaru Ljerke Ostojić, rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Šimuna Anđelinović.

Uvodno predavanje održat će vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier.

Gost Dragana Čovića prvog dana skupa bit će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Planirano je da se Grabar-Kitarović i Čović novinarima obrate u 13:30 sati.

Prvoga dana skupa održat će se i humanitarna večera s aukcijom slika, a sva prikupljena sredstva bit će darovana Udruzi "fra Slavko Barbarić" iz Međugorja, koja skrbi za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente.

U petak, 17. ožujka, održat će se panel "Ustavna i institucionalna jednakopravnost Hrvata kao temelj europske BiH", kojim će moderirati zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Na kraju, sudionici skupa usvojit će zaključke u kojima će, kako je najavljeno, biti izneseni konkretni prijedlozi kada su u pitanju povijest, jezik, kultura, obrazovanja, pristup Europskoj uniji te modeli unutarnjeg uređenja BiH. (bljesak.info)