Na Svjetski misijski dan, u nedjelju 24. listopada pod sv. misom u 10:30 u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić za đakone će zarediti dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tako će za Vrhbosansku nadbiskupiju biti ređeni:

Josip Marković rođen 21. studenog 1996. u Žepču od oca Stipe i majke Dragice rođ. Mijatović. Dolazi iz župe Lug-Brankovići. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je na KBF-u u Sarajevu, a diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Josip Papak rođen 3. listopada 1997. u Mostaru od oca Ivana i majke Ružice rođ. Galić. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na KBF-u u Sarajevu gdje je uspješno diplomirao u rujnu 2021.

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata će primiti:

Fra Marko Cvitković rođen 27. kolovoza 1994. u Mostaru od oca Mate i Slavke rođ. Jozipović. Dolazi iz župe Doljani. Nakon završene osnove i srednje građevinske škole odlučio se za redovnički poziv.

Fra Ivan Stanić rođen je 4. siječnja 1996. u Kiseljaku od oca Marka i majke Nevenke rođ. Stanić. Dolazi iz župe Kreševo. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a srednju strukovnu u Kiseljaku gdje je i maturirao. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv.

Fra Mijo Ljubos rođen je 5. srpnja 1996. u Novoj Biloj od oca Žarka i majke Gordane rođ. Vujica. Dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom gdje je i maturirao. Poslije toga odlučio se za redovnički poziv.

Fra Marko, fra Ivan i fra Mijo godinu postulature završili su u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukli su 12. srpnja 2015. u Busovači. Novicijat 2015./2016. proveli su u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 3. srpnja 2016. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su i diplomirali 28. lipnja 2021. Primili su službe lektorata i akolitata, a svečane zavjete položili 11. listopada 2020. u Kreševu.

D. K., KT