U subotu, 13. kolovoza, u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11 sati, euharistijsko slavlje svoje Mlade mise uz koncelebraciju više svećenika predslavio je mladomisnik vlč. Josip Papak.

Mladomisničko geslo vlč. Josipa bilo je Imenom sam te zazvao: ti si moj! (Iz 43, 1).

Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, mladomisnikovi roditelji Ivan i Ružica podijelili su mu svoj roditeljski blagoslov.

Riječi prigodne i nadahnute propovijedi slavljeniku Josipu i nazočnim vjernicima uputio je vlč. Ivan Butum.

U završnom dijelu svete mise, nakon zahvalnog govora, dok je zbor pjevao Te Deum, mladomisnik je otišao pod postavljeni kip Blažene Djevice Marije te izrekao posvetnu molitvu.

Prije otpusta naroda, slavljenik vlč. Josip zajedno sa ostalim nazočnim mladomisnicima podijelio je mladomisnički blagoslov okupljenom vjernom puku.

Po završetku svečane svete mise obitelj, rodbina, prijatelji … imali su priliku čestitati mladomisniku, od njega primiti pojedinačni mladomisnički blagoslov te se s njim fotografirati.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Marinele Zeko, SMI.

Riječi pozdrava, dobrodošlice, čestitke, zahvale i obavijesti izrekao je mjesni župnik mons. Marko Tomić.

Svečanoj svetoj misi osim svećenika, časnih sestara i vjernika (bogoslova, sjemeništaraca, ministranata, pjevača ...) kroz recitacije, čitanja prigodnih čitanja, prinos darova doprinijeli su i članovi mladomisnikove obitelji, njegova rodbina, susjedi i prijatelji.

Slavlje Mlade mise nastavljeno je kod obiteljskog stola.

Mladomisnikov crkveni kum bio je vlč. Ivan Butum, a civilni kum gosp. Josip Ćurić.

MLADOMISNIK JOSIP PAPAK - životopis

Josip Papak rođen je 3. listopada 1997. u Mostaru od oca Ivana i majke Ružice rođ. Galić. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Kršten je u župi Gračac, a sakramente Prve svete Pričesti i Potvrde primio je u župi Prozor.

Obitelj mladomisnika Josipa živi u obiteljskoj kući u Prozoru. Roditeljima Ivanu i Ružici osim vlč. Josipa dragi Bog podario je još i dvije mlađe kćeri Moniku i Natali.

Mladomisnik Josip, polazio je OŠ Marka Marulića u Prozoru, a malo sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku.

Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na KBF-u u Sarajevu gdje je uspješno diplomirao 21. rujna 2021. i stekao akademsku titulu magistar teologije.

Službu lektorata i akolitata primio je u Vrhbosnskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. u vrhbosanskoj prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu, a đakonski praktikum  imao je Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i župi Presvetog Trojstva Novo Sarajevo.

Sveti red prezbiterata primio je 29. lipnja ove godine po rukama vrhbosanskog nadbiskupa u miru Vinka kardinala Puljića u sarajevskoj katedrali.

Poslije ređenja, mladomisnik Josip imenovan je ekonomom u Vrhbosnanskom bogoslovnom sjemeništu Sarajevo.

Foto: Tomislav Bošnjak / Rama-Prozor.info