Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon pada Muamera Gadafija

Odmetnuti general Kalifa Haftar koji drži istočni dio Libije poslao je svoje snage da zauzmu prijestolnicu Tripoli, koju kontrolira vlada Fajeza al-Saraja, priznata od strane UN-a.

Kako javlja BBC, u blizini Tripolija vode se borbe između snaga Haftara i vladinih snaga. Prema izvještajima s terena, javlja BBC, Haftarove snage stigle su do predgrađa Tripolija i zauzele tri lokacije na jugu, na kojima se vode borbe. UN-ove snage koje se nalaze u Tripoliju stavljene su u visoki stupanj pripravnosti, javlja Hina.

Pohod generala Haftara

Haftarove paravojne snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska (LNA) krenule su prije nekoliko dana na Tripoli iz više pravaca, ušle u grad Garjan na samo 100 kilometara od Tripolija i nastavile napredovati. Pritom nisu naišle na veći otpor pa su im u Garjanu ozlijeđena samo dvojica vojnika. No kako javlja Reuters, paravojne snage iz Misrate, odane Sarajovoj vladi, također su krenule prema Tripoliju kako bi ga obranile od Haftarovog LNA. 

Haftar je pak u snimljenoj izjavi objavljenoj na Facebooku ofenzivu opisao kao "pobjednički marš" organiziran kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". "Dolazimo u Tripoli, dolazimo", dodao je, ali i poručio svojim snagama da ne napadaju civile ni borce koji se predaju. "Oni koji polože svoje oružje su sigurni i oni koji podignu bijelu zastavu su sigurni", rekao je.

Libijski ministar unutarnjih poslova Fati Basaga rekao je za Al Jazeeru da se njegova vlada neće predati. "Ako je itko spreman upotrijebiti silu protiv nas, mi smo spremni na žrtvu, ali nećemo odustati od demokracije koju smo uvijek htjeli", rekao je, nazivajući Haftara "vojnim diktatorom".

I dok premijera vlade nacionalnog sporazuma Saraja podržavaju zapadne zemlje, generala Haftara, prema ranijim izvješćima, podržava Rusija. Tako se Libija našla u situaciji da ima dva suparnička parlamenta i vlade, jednu na zapadu, a jednu na istoku zemlje. No general Haftar je, očito, odlučio okončati ovu pat-poziciju i preuzeti vlast nad cijelom zemljom. 

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je jučer izvanrednu sjednicu iza zatvorenih vrata na kojoj je pozvalo snage maršala Halife Haftara da zaustave ofenzivu na libijsku prijestolnicu Tripoli, upozorivši da ta vojna akcija prijeti stabilnosti zemlje.

"Izričito tražimo od LNA-e da se vrati na ranije položaje i prekine svaku vojnu djelatnost", rekao je zamjenik britanskog veleposlanika u UN-u Jonathan Allen novinarima uoči sjednice. "Vojno rješenje u Libiji nije moguće", dodao je.

Prijeti novo krvoproliće

Dan nakon susreta sa Sarajom u Tripoliju, Antonio Guterres sastao se u petak u Bengaziju s maršalom Haftarom kako bi se, prema riječima glavnog tajnika, "spriječio vojni sukob".

"Odlazim iz Libije jako zabrinut i teška srca", rekao je Guterres u zračnoj luci, nakon susreta s Haftarom, "izrazivši nadu da je još moguće spriječiti krvav sukob u Tripoliju i u okolici".

Nova eskalacija događa se prije nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN-a koja se sredinom travnja treba održati u Gadamesu, na jugozapadu, kako bi se donijele "smjernice" za izlazak zemlje iz krize, uz raspisivanje izbora.

"Postoji mogućnost da (Haftar) zauzme Tripoli" uz pomoć zemalja Perzijskog zaljeva, rekao je Džalel Haršavi, smjerajući na Ujedinjene Arapske Emirate i na Saudijsku Arabiju, gdje je maršal bio primljen krajem ožujka.

G7 zabrinut

Ministri vanjskih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka skupine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju, ne spominjući ga izrijekom.

"Pozivamo sve umiješane strane da trenutno obustave sve vojne aktivnosti i pokrete prema Tripoliju", poručili su ministri skupine G7 zajedno s europskom šeficom diplomacije Federicom Mogherini sa susreta u francuskom gradu Dinardu.

Vojni pokreti "ometaju izglede za politički proces pod okriljem UN-a, dovode civile u opasnost i prolongiraju patnju libijskog naroda", poručili su ministri Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a.

Ministri su poručili i da ne smije biti vojnog rješenja libijskog sukoba, a poduprli su i napore UN-a da se postigne novo političko rješenje o kojemu bi se suglasili Haftar i nemoćna vlada u Tripoliju koja ima potporu UN-a.

Tko je general Haftar?

Ovaj bivši general u Gadafijevom režimu, koji mu je pomogao osvojiti vlast 1969., ali se nakon toga zavadio s njim i pobjegao u SAD, 2011. se vratio u zemlju i stao na stranu pobunjenika. Nakon toga se, kada su pobunjeničke snage međusobno zaratile, iskazao oslobađanjem Bengazija od islamističkih snaga koje su preuzele kontrolu. 2017. ga je, prema medijskim izvještajima, Rusija počela aktivno podržavati naoružanjem, nakon što se Haftar susreo s Rusima u Moskvi, a potom i na palubi ruskog nosača aviona Admiral Kuznjecov koji je doplovio pred obalu Libije.

Ofenziva na Tripoli nije, međutim, početak vojnih operacija generala Haftara. Iako je to izvan Libije prošlo uglavnom neprimijećeno, snage LNA su od početka godine povele operaciju kojom su zauzele gotovo cijeli jug zemlje, sa službenim objašnjenjem da čiste zemlju od stranih snaga i terorista.

Tako su u veljači zauzele strateški bitna naftna polja el-Šarara i el-Feel, koja zajedno proizvode gotovo 400 tisuća barela nafte na dan, kako izvještava list Foreign Policy. Kao i kad je zauzeo naftna postrojenja na istoku 2016., Haftar je inkorporirao lokalne milicije u svoj LNA obećavajući im uniformu i redovitu plaću.

Osim paralelne vojske i parlamenta, Haftar je uveo i paralelnu nacionalnu valutu, dinar, kojim ga je opskrbila Rusija. Usto, lokalnom stanovništvu koje osjeća posljedice višegodišnjeg ekonomskog i političkog kolapsa je počeo dijeliti brašno, benzin i plin, dajući im tako do znanja da se može pobrinuti za njih na način na koji vlada u Tripoliju očito ne može. Haftar već od 2016. kontrolira veći dio libijske nafte, a sad je samo ojačao svoju dominaciju.

Što mu je sada plan? Haftar i Saraj su se u veljači susreli na pregovorima u organizaciji posebnog izaslanika UN-a za Libiju u Abu Dabiju, no dogovor o budućnosti zemlje nije postignut. Izgleda da se Haftar stoga odlučio na vojnu opciju. Kako piše Foreign Policy, Haftar bi mogao reformirati vladu u Tripoliju i postaviti svog premijera na istoku zemlje Abdulaha al-Tinija kao premijera cijele zemlje. Haftar bi pak postao vrhovni zapovjednik nacionalne vojske. 

Zanimljivo je i da su u travnju prošle godine francuski mediji izvijestili da je Haftar pretrpio težak moždani udar te da je prebačen na liječenje u Pariz. No LNA je tada demantirala ove "lažne vijesti", tvrdeći da je njezin zapovjednik zdrav.