Plastično posuđe posljednjih je godina u sve široj upotrebi, posebno u kućanstvima. Razlog tomu je njegova praktičnost, niska cijena i široka primjena. Međutim, stručnjaci ističu da plastično posuđe nije sigurno za upotrebu jer kemikalije koje ulaze u njegov sastav mogu prodrijeti u hranu, osobite ako ga perete u perilici za posuđe, zagrijavate u njima hranu u mikrovalnoj pećnici, ili ih duže ostavljate izložene suncu, piše Večernji list.

Ima posuđa koje je sigurno i onog koje to nije, zato je veoma znati koje posude su dobre, a koje ne. Pratite ovih nekoliko koraka i očistite vašu kuhinju od opasnih kemikalija koje bi mogle biti veoma opasne za zdravlje cijele obitelji. Pogledajte vaše plastične posude odozdo kako biste pronašli sitno napisan broj reciklaže. Ako je ovaj broj 7, a posebno ako nema oznake, velika je vjerojatnost da materijal sadrži BPA (bisfenol A) ili ftalate (u upotrebi za PVC plastiku) koji podražavaju estrogen i utječu na razinu hormona u organizmu. Ovo može biti posebno opasno za djecu koja su u razvoju, pa je najsigurnije izbjegavati je. Ambalaža s oznakom 1 namijenjena je isključivo jednokratnoj upotrebi, to su obično plastične boce. Brojevi 2, 4, i 5 ukazuju na to da je proizvod relativno siguran za upotrebu. U pitanju je vrsta plastike u kojoj se najčešće skladište jogurt, margarin i razne tekućine poput sirupa. Oznaka 3 odnosi se na PVC u čiji sastav ulaze ftalati koji uzrokuju disbalans hormona u organizmu. Srećom, PVC rijetko nalazi svoju upotrebu u industriji hrane, a treba ga izbegavati u potpunosti. Posuda s oznakom 6 trebalo bi se riješiti što je prije moguće jer je možda riječ o stiroporu čije kancerogene kemikalije mogu prodrijeti u hranu. Usprkos tome što pojedine namirnice poput vrele kave dobivamo u čašama od stiropora, ovaj materijal nije mnogo otporan na toplotu, a osobito treba izbjegavati njegovo zagrijavanje u mikrovalnoj.

Kakvo je stanje u našim kućanstvima, provjerili smo u dvije prosječne bh. obitelji. U prvoj smo u kuhinji pronašli 13 različitih plastičnih posuda, različitih veličina i namjena, kupljenih u različito vrijeme i u različitim trgovinama. Deset posuda na sebi je imalo oznaku 5, što znači da je proizvod relativno siguran za upotrebu, dok na tri posude uopće nije bilo oznake, što znači da te plastične posude predstavljaju potencijalnu opasnost i bilo bi preporučljivo prestati s upotrebom tih posuda. Slično stanje je bilo u drugom kućanstvu. Posude su, također, kupljene za različite namjene, u različito vrijeme i u različitim trgovinama ili trgovačkim lancima. Većina posuda na sebi je imala oznaku 4, što znači da su relativno sigurne, ali i ovdje je nekoliko njih bilo bez označenog broja.