Prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI), u ponedjeljak su na nekoliko mjernih postaja izmjereni rekordni valovi. Naime, Hrvatski hidrografski institut ima mogućnost praćenja u realnom vremenu vrijednosti visine, perioda i smjera valova na valografskim postajama Rovinj, Split, Ploče i Dubrovnik.

Tako su, navodi se u priopćenju HHI-a, u ponedjeljak izmjereni rekordni valovi na valografskim postajama u akvatoriju grada Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika.

Izmjerena maksimalna visina vala u akvatoriju grada Rovinja iznosila je čak osam metara s pripadajućom značajnom visinom vala od 4,57 m (stanje mora 6) i perioda od 9,1 sekunde.

U akvatoriju grada Splita izmjeren je rekordni val od 3,11 m s pripadajućom značajnom visinom vala od 1,80 m (stanje mora 4) i periodom od 5,7 sekundi.

Kod Dubrovnika izmjeren val visok 9 metara

Na valografskoj postaji u Dubrovniku (pokraj otočića Sv. Andrija) izmjeren je maksimalni val visine 9,03 m i pripadajuće značajne visine vala od 4,55 m (stanje mora 6), periode od 9,5 sekundi.

U akvatoriju grada Ploča izmjereni su valovi maksimalne visine od 2,52 m s pripadajućom značajnom visinom vala od 1,13 m (stanje mora 3) i periodom od 4,7 sekundi.

Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijet će povećanju stupnja sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka, stoji u priopćenju HHI-ja.