Talijanska proizvodnja riže smanjit će se u ovoj godini budući da su poljoprivrednici zbog suše smanjili površinu pod tom kulturom na najnižu razinu u više od dva desetljeća, upozoravaju poljoprivredne udruge.

Malo je vode

Italija uzgaja rižu uglavnom u Lombardiji i Pijemontu na sjeveru i proizvodi otprilike polovinu riže u Europskoj uniji. Glavni direktor državne agencije za istraživanja o riži Ente Nazionale Risi Roberto Magnaghi rekao je za Reuters da će ove godine riža biti zasijana na najviše 211.000 hektara, što je najmanja površina u posljednje 23 godine.

"Vode je malo. Svi su naši pogledi uprti u nebo", rekao je Magnaghi. Procijenjena zasijana površina u ovoj godini manja je za 7400 hektara nego u 2022. i za 16 tisuća nego u 2021.

Poljoprivredni lobi Coldiretti napravio je sličnu procjenu. Izgledi su u Lombardiji i Pijemontu još tmurniji nego lani kada je usjeve uništila suša, a proizvodnja je pala za 17 posto. U pokrajini Pavia u Lombardiji, poznatoj upravo po riži za rižoto, smanjena je za 16 posto.

U Italiji fali oborina

Razina vlage u tlu još se nije oporavila od prošlogodišnje suše, a trenutna količina snijega u talijanskim Alpama niža je nego lani, objasnio je Andrea Toreti, stručnjak za poljoprivredu u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije.

"Sadašnji manjak teško ćemo nadoknaditi proljetnim oborinama", kazao je Toreti. U siječnju znanstvenici i skupine za zaštitu okoliša oglasili su uzbunu zbog nestašice vode u Italiji koja je u zimskom dijelu godine zabilježila puno manje padalina nego inače.

Premijerka Giorgia Meloni rekla je u parlamentu da radi s regionalnim i gradskim vlastima na nacionalnom planu za vodu kako bi poboljšala infrastrukturu novim tehnologijama i podigla svijest javnosti o potrebi štednje vode.