Više od 200 masovnih grobnica otkriveno je na područjima u Iraku koja su ranije bila pod kontrolom ekstremista Islamske države (ISIL), priopćili su danas Ujedinjeni narodi.

Grobnice sadrže posmrtne ostatke tisuća ljudi za koje se vjeruje da su žrtve te sunitske ekstremističke skupine, a strahuje se da bi moglo biti još puno više od 202 grobnice koje su otkrivene u četiri pokrajine - Ninevi, Kirkuku, Salah al-Dinu i Anbaru, u sjevernim i zapadnim dijelovima Iraka nedaleko od granice sa Sirijom.

U izvješću UN-a se navodi da su među mrtvima žene, djeca, stariji i invalidi kao i pripadnici iračkih oružanih snaga i policije.

U grobnicama se nalazi između 6000 i 12.000 tijela

Islamska država držala je pod kontrolom ta područja od 2014. do svog poraza u prosincu prošle godine.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se u 202 grobnice, dokumentirane u izvješću, nalazi između 6000 i 12.000 mrtvih tijela. Međutim, točan broj je teško utvrditi, kaže se u izvješću, budući da su iskapanja dosad provedena u samo 28 grobnica i ekshumirano je 1258 tijela.

Najmanja masovna grobnica, otkrivena u Mosulu, sadrži osam tijela dok je u najvećoj, koja se nalazi južno od tog grada, oko 4000 tijela.

UN je ranije rekao da ISIL ubio u Iraku gotovo 33.000 civila, a više od 55.000 je ranjeno.