Više od 63 milijuna žena i djevojčica u Indiji vodi se kao nestalo, a 21 milijun djevojčica je neželjen u svojim obiteljima, pokazuju šokantne statistike.
 
Novo izvješće indijske vlade pokazalo je da parovi u Indiji ne žele žensku djecu i trudnice se odlučuju na pobačaje ako otkriju da nose kćeri, iako je određivanje spola fetusa u Indiji zabranjeno. Statistike pokazuju da je skoro 21 milijun djevojčica u Indiji neželjen u svojoj obitelji. Alarmantna situacija dovela je do masovnog smanjenja broja žena u državi, upozorili su znanstvenici. Prema vladinim statistikama, više od 63 milijuna žena i djevojčica vodi se kao nestalo.

Rođenje sina obitelji donosi slavlje i ponos, dok rođenje kćeri može izazvati žalost jer se roditelji brinu zbog velikog miraza koji će morati platiti za njih. Istraživanja su pokazala da su djevojčice u Indiji manje obrazovane od dječaka, imaju lošiju prehranu i dobivaju manje medicinske pomoći. Mnoge žene, uključujući one bogate i visoko obrazovane, izjavile su da su pod velikim pritiskom rodbine da rađaju sinove. Neke žene tako rađaju djecu dok god ne dobiju sina, pokazala su istraživanja.
 

Autor novog izvješća Arvind Subramanian napisao je: "Izazovi povezani sa spolom u Indiji su dugotrajni, vjerojatno tisućljetni. Indija se mora boriti protiv preferiranja dječaka u društvu."
 
U 2016. 82 posto više silovane djece nego u 2015.
 
Nasilje nad ženama u Indiji istaknuta je tema svjetskih medija u posljednje vrijeme, osobito nakon slučaja silovanja osmomjesečne bebe u ponedjeljak u New Delhiju. Slučaj je izazvao zgražanje i prosvjede diljem države u kojima stanovnici zahtijevaju strože kazne za silovanje, uključujući smrtnu kaznu.

Policija je u 2016. godini zaprimila oko 39.000 prijava silovanja, što je 12,4 posto više od prethodne godine. U istoj godini zabilježeno je 19.765 silovanja djece, što je 82 posto više od prethodne godine, objavila je indijska Nacionalna agencija za kriminal (NCRB).