Na službenim stranicama Mercedes-Benza osvanula je priča o Imotskom, malom gradiću u Hrvatskoj u kojem je broj mercedesa u odnosu na broj stanovnika najveći na svijetu. Postavlja se pitanje zašto je tako? Krenuli su potražiti odgovor.

Što su se više približavali Imotskom to su nailazili na neuobičajeno velik broj mercedesa na cesti. Stari i novi automobili koje voze svi uzrasti. Mercedese nismo susretali samo na asfaltu nego i u poljima, livadama pa čak i vinogradima. Upravo se tu krije mala tajna Imotskog.

Prva osoba na koju smo naletjeli bio je Ivan Turić, gradski svećenik koji je obično na cestama svoje župe u Mercedesu 280SL Roadster iz 1969., zlatne boje s automatskim mjenjačem. "Njegova gotovo čarobna patina čini ga savršenim radnim vozilom", objašnjava svećenik i dodaje, "mercedes i zakrivljeni krovovi ovih hramova s Dalekog istoka nalik su vratima neba. Nije li predivno?". Na pitanje odakle toliko mercedesa u Imotskom svećenik je odgovorio: "Pa nisu padali s neba, to je sigurno".

Mercedes dvosjed sa svijetlosmeđom kožom njegova je zvijezda, ali ne i jedina. U svećenikovoj garaži našli smo i Mercedes 280SL (R 107) i Mercedes 450 SLC (C 107) iz 70-ih i 80-ih. Kada smo ga pitali je li sretan čovjek odgovorio je: "Mislim da jesam. Imam oko za lijepe stvari, a Mercedes-Benz je jednostavno kralj cesta. U mojim je očima ovaj automobil remek-djelo."

Odmah iza ugla sreli smo grupu Imoćana ispred njihove kuće. Ivan Topić sa  suprugom Ružicom, kćerima Mateom i Anom i sinom Milom. "Povijesni Mercedes-Benz je automobil koji govori o načinu života, on je smisao života, on je stvar statusa i tradicije", objašnjava obitelj Topić. "Trenutno obitelj posjeduje trinaest mercedesa. Nekoliko Stroke Eights i SL modela kao i model G-klase. Dvanaest ih je u voznom stanju, a jedan se trenutno obnavlja", naglasio je vidno ponosan Ivan.

Imotski ima 8 000 stanovnika i isto toliko registriranih Mercedes-Benza. Grad je okružen Modrim i Crvenim jezerom, koja se smatraju najljepšima u Hrvatskoj.
To je kraj iz kojeg su potekli hrvatski nogometni reprezentativci Ante Rebić i Ivan Strinić.

Postoji razlog zašto u Imotskom ima Mercedes-Benza koliko i stanovnika. Potkraj 60-ih mnogi su otišli na privremeni rad u Njemačku i kada su se vratili doveli su sa sobom svoj trofej - Mercedes-Benz, simbol uspjeha i  teškog rada. U Imotskom je i nepisano pravilo da se nitko ne bi trebao vratiti u grad bez zvijezde na poklopcu motora.

U kafićima, barovima i restoranima cappuccino ne dolazi na vrhu s kakaom u obliku srca, kao što to svugdje rade, ovdje ima trokraku zvijezdu. Kada zvona počnu zvoniti pozivajući na nedjeljnu misu, mnogi se vjernici pojavljuju u svježe opranim i ispoliranim klasicima. To je normalna pojava u Imotskom.

"Moj najdraži Mercedes je astralno-srebrni metalni 240 D 3.0 iz 1974, s pet cilindara i 80 KS", govori Ivan i dodaje da je posebno emocionalno vezan za njega. Njegov otac, koji je radio na gradilištu u Njemačkoj, kupio je taj automobil na kredit koji je isplatio za dvije godine. "Ovo nije samo bilo koji stari automobil. To je dio obiteljske povijesti. Ali on ne treba biti zaključan u nekoj garaži. Mi ga stalno vozimo i to nam je zabavno", govori Ivan.

Blizak prijatelj obitelji Topić je Mirko Perkušić koji je 1968. otišao u Njemačku kao i mnogi mladi ljudi. Radio je kao ličilac i dekorater. Vratio se u Imotski prije tri godine. "Cijeli život vozio sam samo Mercedes-Benz, imao sam ih 27", govori Mirko.

Mercedes-Benz je sastavni dio života u Imotskom, javlja HRT.hr.