U Hrvatskoj je 69 slučajeva koronavirusa. Ministar  Vili Beroš je izvijestio i da su ozdravile četiri osobe. Do sada je na koronavirus testirano preko 800 ljudi, a 8464 hrvatska građana su pod nadzorom.

“Imamo četiri nova pozitivna bolesnika, detektirana u Klinici za infektivne bolesti, što znači da je ukupan broj zaraženih 69”, rekao je na redovnoj sjednici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš.

Među novozaraženima je troje liječnika, dvoje s Rebra, jedan iz Vrapča. Ukupan broj oboljelih liječnika je šest. Tri su zaražena jer su bili u inozemstvu, a tu su informaciju zatajili nadležnima. U izolaciji ih je još 28 liječnika i više desetaka ostalog medicinskg osoblja.

Beroš je kazao je kako će liječnici koji su zatajili putovanja, a onda im je potvrđena zaraza koronavirusom, snositi posljedice, a da će ih vjerojatno kazniti nadležna tijela i strukovna organizacija. Dodao je kako se od zdravstvenih djelatnika očekuje još veća odgovornost od one koja se traži od građana.

Ravnatelj bolnice Rebro Ante Čorušić danas je kazao  rekao je da je dio liječnika zatajio da je bio na vikend skijanju u Austriji te da su oni među zaraženima.

“Bit će sankcionirani. Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo”, rekao je Ćorušić.

Beroš je objavio da je testirano 1109 uzoraka, a 50 ih je u tijeku.

“Veći broj testiranja ukazuje na to da epidemiolozi postupaju u svim slučajevima za koje znate i najuže kontakte šalju na testiranje. Očekivano epidemiološka situacija će sljedećih dana biti drugačija”, naglasio je Beroš.

Ističe kako porast broja oboljelih u Europi, u usporedbi s Hrvatskom, daje određeni optimizam. “Ukazuje da su naše mjere učinkovite i da smo ih proveli pravodobno”, dodao je.

“Ulazimo u treću fazu naše obrane, otprilike smo na pola puta, zdravstveni sustav se mobilizira, opsežne organizacijske i logističke pretpostavke za uspostavu primarnih, sekundarnih i tercijarnih centara su u tijeku, to nije lak zadatak, puno je ljudstva i materijalno tehničke opreme koja se mora mobilizirati”, kazao je Beroš.

Dodao je da je – s obzirom na trenutku epidemiološku sliku Hrvatske, situacija “i više nego kontrobilna”.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je kako imamo sreće da je većina zaraženih s blagim simptomima bolesti, a da je jedan bolesnik u srednje teškoj do težoj situaciji bez promjena u njegovom status na bolje ili na lošije.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade najavio povećanje ovlasti Stožeru civilne zaštite što bi u narednim danima trebalo dovesti do zabrane rada određenih trgovina, kafića, muzeja, kino dvorana te drugih javnih mjesta.

“Smanjiti ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata što je ključno u borbi protiv širenja virusa. Teretane, sportski centri, izložbe, sajmovi, revije, plesne škole, dječje radionice, noćni i disko klubovi, vjerojatno trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i niza uslužnih djelatnosti…

Ove su mjere privremenog karaktera kako bi zaustavili širenje virusa, a sve po iskustvima drugih zemalja. Ako djelujemo sada, brzo i učinkovito i odvažno, možemo spriječiti veće posljedice za zdravstvenu sigurnost naših građana”, rekao je Plenković.

O tome je na press konferenciji govorio i  voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović i za sutra najavio predstavljanje mjera vezanih uz ograničavanje javnog okupljanja, privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti.

“Mi ćemo s time ići već sutra. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadamo se da ih nećemo morati produžavati, a sve s osnovnim ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata, da se minimiziraju situacije u kojima može doći do daljnjeg širenja virusa među pučanstvom, a pogotovo među starijih sugrađanima za koje pripremamo ne samo uputu da se ne kreću izvan domova već treba organizirati cijeli set mjera kako bi se za njih osigurala opskrba i liječnička skrb s obzirom na situaciju u kojoj bi se mogli naći”, rekao je Božinović.