Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdano je za nekoliko regija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) navodi se kako je upozorenje izdano zbog jačih udara vjetra. Alarm je izdan za područja riječke i splitske regije, te Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

Udari vjetra u Dalmaciji mogli bi doseći i brzinu od 75 kilometara na sat.

Međutim, za sutra je izdano crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra i to za područja Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

U ovim područjima očekuje se jako i olujno jugo, a najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 kilometara na sat).

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu“, navodi se u priopćenju.

Za područje zapadne obale Istre i Velebitski kanal izdano je narandžasto upozorenje zbog jačih udara vjetra.

Meteorolozi DHMZ-a za razdoblje od 15. do 17. studenog najavljuju promjenjivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja.

Povremeno će biti kiše, u petak uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega. U subotu će padaline biti obilnije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u gorju, a bit će ih i u središnjoj Hrvatskoj, dok se u nedjelju obilnija kiša očekuje u Dalmaciji. Sunčana razdoblja bit će najčešća u istočnim krajevima gdje se kiša očekuje tek u nedjelju popodne.

U petak u unutrašnjosti mjestimice je moguća magla. Vjetar jugoistočni, slab do umjeren, na istoku povremeno i jak. U Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, u subotu će na sjevernom dijelu oslabjeti i kratkotrajno okrenuti na istočnjak i buru. U nedjelju vjetar u slabljenju, najprije na sjevernom dijelu. Postupno toplije, naročito na kopnu.

Hrvatsku je ovaj tjedan pogodilo nevrijeme, a u nekoliko regija su zabilježeni prekidi u napajanju električnom energijom, srušena stabla i saobraćajni znakovi, a poplavljeni su i brojni stambeni i poslovni objekti.