Ovih dana užurbano je na hercegovačkim kraškim poljima; strojevi i vrijedne ruke poljoprivrednih proizvođača, od kojih veliki dio čine i nekadašnji branitelji, vrše sadnju posljednjih sadnica paprike koja će u ranu jesen početi ponovno osvajati tržišta zemalja Europske unije. Upravo je s današnjim danom u hercegovačku zemlju zasađeno čak milijun sadnica rog paprike koja će vrlo skoro naći svoj put do polica trgovačkih lanaca. Sadilo se na nekoliko lokacija na Mostarskom blatu (Široki Brijeg i Mostar), Rodoču i Ljubuškom, a poljoprivrednici uključeni u ovu priču s optimizmom gledaju na rezultate rada te očekuju još bolje rezultate.  

Nakon  uspješno odrađene sadnje rajčice, proces sadnje paprike koji se obavljao  posljednjih tjedana, nagovještava još jednu uspješnu sezonu, a kroz koju bi se ponovno trebalo dokazati kako se Hercegovina može pozicionirati na europsku mapu poljoprivednih regija. Priča koja traje već nekoliko godina posljedica je strateške suradnje Podravke i tvrtke Marinada iz Mostara, a koja je okupila veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz Hercegovine, među kojima se ističu i braniteljske zadruge čiji su članovi ponovno pokazali, na nešto drugačiji način, kako se voli domovina i kraj koji je stoljećima  hranio svoju djecu i odgajao brojne naraštaje.  

Ove godine zasađeno je ukupno dva milijuna presadnica industrijske rajčice i rog paprike, pri čemu je rajčica zauzela površinu od oko 34 hektara, a paprika površinu 21 hektar. Većim dijelom to je u okolici Mostara i Širokog Brijega na Mostarskom Blatu i Rodoču, ali također i na području Ljubuškog. Tijekom sadnje rajčice mogao se primjetiti optimizam kada je riječ o očekivanim rezultatima, a koji će i ove godine pokazati koliko je isplativo za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje na kraškim poljima imati dobro uhodan projekt sa zajamčenim cijenama.   

Podravka i njezin poslovni partner u BiH Marinada započeli su prije tri godine realizaciju projekta pokretanja organizirane poljoprivredne proizvodnje industrijske rajčice i paprika roge okupljajući oko sebe veliki broj poljoprivrednih kooperanta, braniteljskih zadruga i OPG-ova  s konačnim ciljem ostanka ljudi na ovim područjima. Trenutno je u tijeku izgradnja tvornice za preradu voća i povrća u Mostaru koja će proizvoditi Podravkine gotove proizvode i poluproizvode a Podravka će ih kao i sirove proizvode sve otkupiti.  Krenulo se s pokusima 2018. godine da bi već naredne 2019. i 2020. godine proizvodnja rajčice, paprike iznosila preko 1800 t.,  a što je Podravka sve otkupila. Ove godine, očekuju se impresivni rezultati- prinos oko 2,5 kg rajčice po presadnici, što će biti oko dvije i pol tisuće tona rajčice te prinos oko 0,7 kg paprike po presadnici, što će biti oko šest stotina tona paprike.