U svim zemljama EU žene žive duže od muškaraca, a njihov broj premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata.

Kako se navodi u studiji evuropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Latvija, gdje živi čak 18 posto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije dio EU, podaci Zavoda za statistiku Srbije takođe svjedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice ljepšeg pola je 78 godina, prenosi beogradska "Politika".

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškarca 77,9 godina, iako postoje velike kontinentalne razlike.

Primjera radi, žene u Litvi i Latviji žive čak cijelo desetljeće duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Nizozemskoj žive četiri godine duže od muškaraca.

Osim toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu.

Poslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je riječ o kuhanju, europski statističari su izračunali da se čak 80 posto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane.

U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u usporedbi s 50 posto Šveđana.

List navodi da prosječna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i pol, dok se muškarac u kuhinji zadrži 10 minuta.

Što se tiče zdravlja Europljana, nezdrave navike su češće kod muškaraca, odnosno četvrtina muškaraca i svega 16 posto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Cipru i u Austriji.