Osam osoba uhićeno je u Kini nakon eksplozije plina u stambenoj četvrti u kojoj je proteklog vikenda poginulo 25 ljudi, priopćile su mjesne vlasti.

Eksplozija se dogodila u nedjelju u Shiyanu, oko 1200 kilometara jugozapadno od Pekinga. U njoj su uništeni dvokatnica i tržnica na kojoj su trgovci i stanovnici kupovali zajutrak.

Uništeno je nekoliko zgrada

Na snimkama se vidi nekoliko uništenih zgrada. Mobilizirano je oko 2000 pripadnika spasilačke službe, a 900 ljudi evakuirano je iz okolnih zgrada koje su prijetile da će se urušiti.

Gradska uprava u Shiyanu priopćila je da je uhićeno osam osoba zbog nemara. Među njima je i direktor tvrtke koja upravlja plinskom mrežom.

"Sigurnost plinovoda nije bila optimalna i bilo je ozbiljnih propusta u korištenju opreme", objavila je gradska uprava, dodavši da je istraga u tijeku.

Dan prije eksplozije u Shiyanu osam osoba izgubilo je život kada je iz tvornice kemikalija na jugozapadu Kine istekla otrovna tekućina. Industrijske nesreće su razmjerno česte u Kini zbog nepoštovanja sigurnosnih propisa i nebrige službi koje bi trebale paziti na njihovu provedbu.