U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, bugojanskih Hrvati sutra 27. srpnja obilježit će 27 po redu obljetnicu stradanja i progona Hrvata iz ovog srednjobosanskog grada koji se po ljepoti isticao u bivšoj državi, a čiji je izgled i prepoznatljivost velikobošnjačka politika u proteklih 27 godina skoro potpuno uništila. Prema pomno smišljenom i u praksi dosljedno provedenom planu etničkog čišćenja, iz Bugojna je u srpnju 1993. godine protjerano 15 tisuća Hrvata, 311 hrvatskih civilla i pripadnika HVO-a  ubijeno je u Domovinskom ratu, oko dvije tisuće Hrvata pozatvarano u logore, do temelja su porušeni, spaljeni i opljačkani obiteljski domovi Hrvata i katolički sakralni objekti. Nažalost, bio je to tek početak agonije koja u režiji SDA i tzv. Armije BiH, odnosno bošnjačkog političkog i vojnog vodstva, traje do današnjih dana. Iz logora tzv. Armije BiH, Bh. banke, Gimnazije, Stadiona, Prusca ali i brojnih drugih u ratu se u nepoznato  se odvodi 26 najuglednijih predstavnika bugojanskih Hrvata. Uz 16 civila, za tijelima 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša  tragalo se punih 27 godina. Ekshumacije koje se ovih dana provode na lokalitetu Rostova zasad je izvjesno, rasvijetilit će sudbinu četiri naša nestala logoraša. Hoće li na Rostovu biti pronađena tijela i preostalih hrvatskih zatočenika, ostaje vidjeti u idućim danima, jer ekshumacije se nastavljaju.

No, ono što je nama hrvatskim stradalnicima Bugojna neshvatljivo i neprihvatljivo je odnos prema stradanjima bugojanskih Hrvata ne samo velikobošnjačke politike već i domaćeg i međunarodnog pravosuđa ali i pojedinih predstavnika hrvatskog naroda. Kao da nam nije bilo dovoljno 27 godina živjeti uz kreatore i nalogodavce zločina na čelu s Dževadom Mlaćom, predsjednikom Ratnog predsjedništva Bugojna te gledati kako Selmo Cikotić, ratni zapovjednik Operativne skupine Zapad tzv. Armije BiH, prvi u liniji zapovjedanja postrojbi koje su etnički očistile Bugojno, obnaša brojne istaknute dužnosti, na dan kada je i zemlja odlučila progovoriti o zločinima koje su proveli Mlaćo i Cikotić, Cikotića se još jednom nagrađuje. Ovog puta imenuje ga se ministrom sigurnosti BiH. Sam Cikotić prije imenovanja licemjerno nam poručuje da nas je štitio u ratu. Jesu li ruke vezane žicom, metak u potiljak te sakrivanje tijela, način na koji nas je Cikotić zaštitio!? Ako jesu, sačuvaj nas Bože takve zaštite!

Ove godine na obljetnicu progona i srtadanja Hrvata Bugojna uz vijence, svijeće i molitvu za naše žrtve, želimo iskreno promišljanje kakvu BiH gradimo imenovanjem osumnjičenih za ratne zločine za državne ministre. Takva BiH nema budućnosti i to jasno želimo poručiti dok oplakujemo svoje žrtve, među njima i one čija su tijela pronađena tek nakon 27 godina. Kandidaturom Selme Cikotića SDA je jasno poručila da želi BiH bez hrvatskog naroda u njoj ali i BiH  koja nema europske budućnosti. Negirati zločine i izrugivati se žrtvama nisu niti će ikad biti europske vrijednosti. U Bugojno se ovih dana po tko zna koji put testira budućnost BiH. Bojimo se da je ovo zadnji test. Njegovi rezultati mjerit će se žurnim procesuiranjem Dževada Mlaće i Selme Cikotića koji je nezakonito brisan iz optužnice, za progon i zločine nad Hrvatima Bugojna. Ogledat će se u ispravljanju barem jedne u nizu nepravdi koje nam je nanijelo pravosuđe BiH koje je podleglo pritiscima SDA.  Hrvatske žrtve Bugojna zaslužuju pravdu, duše nestalih konačni smiraj, dok suze njihovih majki i očeva koji nisu dočekali dostojanstven pokop svoje djece, vape u nebo za pravdom i istinom. O tomu hoće li odgovorni čuti ovaj vapaj, ovisi ima li ova zemlja budućnost. Poruka je to koju želimo poslati iz Bugojna uoči 27. obljetnice stradanja i progona bugojanskih Hrvata, ali i 27 godina negiranja zločina i izrugivanja hrvatskim žrtvama.


KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA HVO HB BUGOJNO