Istraživači iz Montreala identificirali su više od 20 vrsta biljnih molekula koji usporavaju starenje stanica, povećavajući tako godine aktivnog ljudskog života.

Prije tri godine istraživači sa Sveučilišta Concordia i Idunn Technologies otkrili su prvu seriju od šest "anti-age" molekula izvedenih iz biljaka.

Zatim su prošle godine otkrili da je njihova snaga protiv starenja desetostruko povećana kombiniranjem nekih od ovih biljnih ekstrakata, piše Tanjug.

Uvjereni u potencijal ovih otkrića, znanstvenici su nastavili istraživanja u nadi da će pronaći druge slične molekule.

U studiji objavljenoj u časopisu Oncotarget objasnili su da su taj cilj postigli identificiranjem petnaestak dodatnih biljnih ekstrakata koji mogu smanjiti utjecaj vremena na stanice.

Da bi se došlo do ovih zaključaka, izvršeni su testovi na stanicama kvasca, čije je starenje slično starenju ljudskih stanica. Zahvaljujući identificiranim biljnim ekstraktima, koji se nazivaju modulatori, životni vijek ovih stanica se povećava sa 2,5 dana, na između pet i osam dana.

Prema Ericu Simardu, predsjedniku kompanije Idunn Technologies, koja koristi rezultate ovog istraživanja za komercijalizaciju prirodnih proizvoda, desetak molekula "protiv starenja" u prošlosti je već bilo poznato znanstvenoj zajednici, ali je njihova "snaga" bila vrlo ograničena.

"Utjecaj ovih otkrića biće ogroman", kaže koautor studije Vladimir Titirenko, istraživač i profesor biologije na sveučilištu Concordia.

"Ono o čemu govorimo je smanjenje učestalosti svih bolesti povezanih sa starenjem", kaže čovjek koji uspoređuje ovaj napredak s otkrićem postojanja matičnih stanica prije nekih 30 godina.

Konkretno, on vjeruje da bi rezultati njihovih istraživanja mogli imati značajne posljedice, ne samo u ekonomskom smislu, već i na kvalitetu života stanovništva i kapacitet zdravstvenog sustava.

Neke od novih biljaka protiv starenja kako navode su: patuljasta palma, kantarion, narančasto drvo, hmelj, maslačak i druge.