U prva četiri mjeseca 2016. u BiH je ukupno uvezeno 25.831 putničko motorno vozilo ukupne vrijednosti 198 milijuna KM, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.
 
Nastavak je to uzlaznog trenda uvoza vozila, a za koje je samo ove godine plaćeno više od 36,3 milijuna KM uvoznih poreza, piše Faktor.

Međutim, efekti nedavno usvojene odluke Vijeća ministara BiH o ograničavanju uvoza polovnih automobila na one s minimalno Euro 4 standardom, znat će se tek u narednom razdoblju.

Kako su rekli iz jednog mostarskog prodajnog salona, koji se bavi prodajom novih i polovnih vozila, još uvijek je rano govoriti o eventualnom povećanju prodaje novih vozila.

– Trebat će se pričekati mjesec, dva da se vidi pravo stanje na tržištu automobila. Unazad mjesec dana uvozila su se još uvijek vozila s Euro 3 normom po starim propisima. Ako se pogledaju statistike iz prošle godine, pa i prije, primjetno je bilo povećanje uvoza vozila s godištima između 2001. i 2005., kazao je izvor.

Ovlašteni sudski vještak za promet Ševal Kovačević izjavio je za Faktor da je Euro 4 norma u EU uvedena je početkom 2005. godine.

– To je sad već više od 10 godina i takva vozila su dosta kvalitetna. Pravi kaos nastao je kada je odobren uvoz vozila sa Euro 3 standardom, jer je opća starost voznog parka u BiH podignuta na 17,5 godina. To je pokvarilo i prosjek tehničke ispravnosti vozila na cestama, rekao je sugovornik.

Prema njegovim riječima, tome je dosta doprinijela i teška ekonomska situacija gdje su ljudi primorani kupiti polovan automobil.

Sugovornik Faktora pojašnjava da bi MUP trebalo opremiti brzim vozilima, ali i laptopima s kojih imaju odmah pristup središnjem registru, kao i pojačati kontrolu učesnika u prometu.

– Moramo shvatiti da je promet opasno okruženje. Vozila u prometu moraju biti tehnički ispravna ali se mora ulagati i u cestovnu infrastrukturu. Danas na svakih 100 ili 200 metara grade se benzinske crpke, a ne ulaže se u infrastrukturu. Slabo se primjenjuju zakonske sankcije za prekršitelje, kao i za povratnike u kaznenim djelima, upozorava Ševal Kovačević i dodaje da je "danas najveći kriminal na točkovima".