U utorak su u Bosni i Hercegovini, prema planu, u 7:00 sati otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasovat će se u utorak i srijedu.

Kako javlja Bljesak.info, u 7:00 sati na biračkim mjestima u Mostaru nisu zabilježene veće gužve.

Vijeće ministara BiH ranije je dalo suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Republike Hrvatske koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, u povodu održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Glasovanje državljana Republike Hrvatske u BiH bit će održano 16. i 17. travnja 2024. godine u terminu od 7:00 do 19:00 sati na sedam lokacija.

U Mostaru je glasovanje moguće na kampusu Sveučilišta (Matice hrvatske bb, Mostar) na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu.

Ostale lokacije na kojima se u BiH može glasovati za zastupnike u sabor RH su Franjevački međunarodni studentski centar, Zagrebačka 18, Sarajevo; Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci, Milana Karanovića 1, Banja Luka; Hrvatski kulturni centar ''Sv. Franjo'', Stari grad 2, Tuzla, Osnovna škola ''Ivan Goran Kovačić'', Župana Želimira 19, Livno, Osnovna škola ''Vitez'', Josipa Kurevije 2, Vitez, Sportski kulturni centar, Osma ulica broj 66, Orašje.

Inače, parlamentarni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održat će se u Hrvatskoj u srijedu 17. travnja 2024. godine na kojima će se u zemlji i u dijaspori na 6.884 biračka mjesta za četverogodišnji saborski mandat natjecati 2.302 kandidata na 165 listi.

Prema odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koju je donio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, srijeda 17. travnja, dan provedbe izbora u Hrvatskoj, neradni je dan. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak 16. travnja i u srijedu 17. travnja.

U ponedjeljak u ponoć nastupila je dvodnevna izborna šutnja, koja u Hrvatskoj traje do srijede, 17. travnja, u 19 sati tj. do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno na izborni dan.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj birat će tri od ukupno 151 saborskog zastupnika, u 11. izbornoj jedinici koja obuhvaća ukupno 41 državu. Od 110 biračkih mjesta u dijaspori, najviše ih je u Bosni i Hercegovini, ukupno 43, dva manje nego na prethodnim izborima održanim 2020. godine, a glasat će se u ukupno sedam bh. gradova.

Najviše biračkih mjesta bit će otvoreno u Mostaru, 22, u Vitezu će ih biti pet, u Sarajevu četiri, u Tuzli dva, u Banjoj Luci jedno, dok će u Livnu biti otvorena četiri biračka mjesta.

U Njemačkoj će biti otvoreno 12 biračkih mjesta, po četiri biračka mjesta bit će otvorena u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, po tri su biračka mjesta određena za Italiju i Srbiju - jedno u Beogradu, dva u Subotici. Po dva biračka mjesta su u Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj te u Kanadi, dok će u svim preostalim državama biti otvoreno po jedno biračko mjesto.