BOSNA i Hercegovina danas je dobila proračun za 2023., čime je potvrđeno funkcioniranje sadašnje vladajuće koalicije u toj zemlji, nakon što je u mandatu ranije vlasti država često funkcionirala na privremenom financiranju jer o proračunu nije bilo moguće postići politički dogovor.

Proračun za ovu godinu je tijesnom većinom izglasan u Domu naroda parlamenta BiH nakon što ga je jučer prihvatio Zastupnički dom.

Proračun od približno 665 milijuna eura

Ovogodišnji je proračun tako utvrđen na razini nešto većoj od 1.3 milijarde konvertibilnih maraka, odnosno približno 665 milijuna eura, što je 23 posto više u usporedbi s proračunom za 2022.

"Proračun će osigurati nesmetano funkcioniranje svih institucija u BiH i ujedno poboljšava materijalni položaj zaposlenih", kazao je pred zastupnicima ministar financija Zoran Tegeltija obrazlažući prijedlog.

Istaknuo je kako su izmjene zakona nakon niza godina omogućile i značajno povećanje plaća zaposlenih.

Proračun za Federaciju BiH

Iz državnog proračuna servisira se pretežito vanjski dug zemlje te plaće i materijalni troškovi tijela vlasti na razini BiH, dok se iz proračuna entiteta odnosno županija u Federaciji BiH financiraju svi drugi troškovi, pa su entitetski proračuni stoga znatno veći od državnog.

Tako je proračun Federacije BiH za ovu godinu definiran na razini od čak 6.7 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno oko 3.5 milijardi eura.

Usvajanje državnog proračuna ujedno je bio prvi veći test za koaliciju koja je uspostavljena nakon izbora koji su u BiH provedeni u listopadu 2022. Nju uz HDZ BiH čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te šest stranaka koje čine jedinstveni bošnjačko-građanski blok predvođen SDP-om.

Oporbeni su zastupnici u Domu naroda glasali protiv proračuna ili su bili suzdržani jer im hitni postupak usvajanja nije omogućio predlaganje izmjena, a tražili su i da se prije toga usvoje izmjene zakona o plaćama kojima je trebalo zaustaviti rast primanja izabranim dužnosnicima.