OBJAVLJENO je novo izvješće o provedenoj studiji u Amazoni, koje je pokazalo kako su znanstvenici tijekom dvije godine na tom području otkrili 381 novu vrstu.

Izvješće su objavili tijelo za očuvanje Amazone, WWF i brazilski Institut za održivi razvoj, a pokazalo je kako su u prosjeku otkrivene dvije vrste dnevno, piše BBC.

Sve vrste otkrivene na ugroženim područjima

Autori istraživanja su upozorili kako su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke pronađene u područjima koja su ugrožena zbog ljudske aktivnosti.

Usporedbe radi, u razdoblju od 1999. do 2015. godine otkriveno je preko 2.000 vrsta.

Objavljeno izvješće treće je po redu, a odnosi se na 2014. i 2015. godinu te je pokazalo kako su istraživači otkrili 216 do sada nepoznatih biljki, među kojima su 93 vrste ribe, 32 vrste amfibije, 20 vrsti sisavaca, 19 vrsti reptila i jedna vrstu ptice.

Prašuma Amazone je najveća u svijetu i poznata je po raznovrsnosti vrsta i nastambi.

Vrste otkrivene na području na kojem čovječanstvo uništava Amazonu

Ricardo Mello, koordinator programa WWF Brazil Amazona, rekao je kako činjenica da istraživači i dalje pronalaze nove vrste znači da se u toj regiji mora napraviti još puno posla, piše BBC.

"Sve vrste koje su otkrivene, njih 381, otkrivene su u području u kojemu čovječanstvo uništava Amazonu. To nam je jako važno jer govori o činjenici da naše ekonomske aktivnosti uzrokuju izumiranje vrsta i prije nego što ih otkrijemo", poručio je.

Izvješće je izdano u vrijeme rasprave u Brazilu o korištenju prirodnih rezervata za potrebe rudarenja te je sud jučer suspendirao vladin dekret kojim bi se rezervat Ranca u istočnoj Amazoni otvorio za komercijalno rudarenje.

Dekret je opisan kako najveći napad na Amazonu u posljednjih 50 godina, a vlada je rekla kako će se žaliti na odluku suda.