Djelatnici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53.500 KM.

Skupina za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Tuzle obavili su provjeru prometa i podrijetla robe u obrtničkoj radnji u Lukavcu. Tom je prilikom pronađeno 67 komada nakita koji izgledom podsjećaju na plemeniti metal "zlato", ukupne težine 216g, čija je vrijednost procijenjena na 15 tisuća KM, priopćeno je iz te ustanove.

Kako vlasnik nije mogao dokazati podrijetlo robe zatečene u prometu, ona mu je privremeno oduzeta. Vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu od 3.000 KM.

Tijekom redovitog nadzora prometa akcizne robe na zelenoj tržnici u Brčko Distriktu, uočena je veća količina akcizne robe.

Na improviziranim je štandovima uočena veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete, kao i paklice orginalnih cigareta raznih tvorničkih marki s akciznim markicama Republike Makedonije, kao i kutije na kojima uopće nije bilo markica.

Prilikom provjere, na prodajnom mjestu nisu zatečeni vlasnici robe.

Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 12.000 KM, a protiv nepoznatog počinirelja bit će podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.

Prilikom provjere neizravnih poreza kod pravne osobe u Gradačcu, utvrđeno je odstupanje u količini robe. U pretresu je pronađena roba inozemnog podrijetla bez odgovarajuće dokumentacije. Riječ je o tenisicama marke "Adidas" (305 pari) i "Nike" (228 pari). Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 20 tisuća KM.