Tvrtka iz Beograda "Profesional Medic" putem svoje sestrinske tvrtke "Dre Medical" iz Sarajeva počela je instalirati respiratore čija je nabavka predmet istrage Tužiteljstva BiH. Kako  je potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, riječ je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora.

Već jutros je počelo instaliranje dva respiratora u goraždanskoj bolnici. Cijeli posao bit će obavljen besplatno, iako je bio raspisan natječaj.

"Tvrka Profesional Medical sa svojom tvrtkom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna tvrtka u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od tisuću respiratora besplatno i to žele uraditi i kod nas", rekao je Kadribegović za Klix.ba.

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podijele po bolnicama, a da one traže tvrtke koje će instalirati medicinske aparate.

Iznenada, pojavila se ponuda srbijanske tvrtke u obliku donacije. Posao će biti završen veoma brzo.

"U skladu s tim odlučili smo prihvatiti donaciju. Jutros su preuzeta dva respiratora koji se trebaju instalirati u bolnici u Goraždu. Prema potpisanom sporazumu, rok za instalaciju svih 100 respiratora je 20 dana, ali su oni rekli da će posao završiti i ranije", izjavio je Kadribegović.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora kupila je tvrtka "Srebrena malina" za 10,5 milijuna KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u travnju, a do danas su stajali u skladištu.

Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.