Za razliku od mnogih tvrtki u RS-u koje zapošljavaju veliki broj radnika, a ne uspijevaju da ostvare značajnije rezultate, brojna poduzeća bez ijednog ili sa samo jednim radnikom nemaju tih problema i zarađuju milijune. Najprofitabilnija bez ijednog zaposlenog u prošloj godini bila je tvrtka "Bora" sa 7,7 milijuna KM dobiti, dok je "Niagara Sports Global Management" sa samo jednim radnikom uspjela zaraditi nevjerovatnih 14,7 milijuna KM, piše Capital.

Čak 1.117 poduzeća sa jednim radnikom poslovalo je sa dobiti u prošloj godini, dok su bez radnika profitabilne bile 524 tvrtke. Listu 10 najprofitabilnijih poduzeća bez radnika predvodi „Bora“ koja se bavi se naplatom potraživanja koje joj je prodala bivša Hipo Aple Adria banka. Odmah iza nje sa dobiti od 2,5 milijuna KM je "Jahorina residences" koja se bavi nespecijaliziranom trgovinom na veliko.

Slijede tvrtke "Sternbau" koja se bavi izvođenjem projekata za zgrade sa 1,6 milijuna te "Gobos investment" sa 1,5 milijuna, a čija je osnovna djelatnost posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima.

"Mljekara" Laktaši u kojoj je proizvodnja davno ugašena zaradila je lani 1,4 milijuna KM, a agencija za reklamu i propagandu "Darse" oko 100.000 KM manje.

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno objavio da je atraktivno zemljište nekadašnje Mljekare u Banja Luci kupio banjalučki biznismen i vlasnik građevinskog poduzeća "Aragosta Invest" Veljko Jarić. Odličnu poslovnu godinu imala je i tvrtka „Razvoj i implementacija energetskih projekata struktura Balkan", koja je lani počela sa radom i odmah imala dobit od 1,2 milijuna.

Slijede dva poduzeća koja se bave savjetovanjem – "Hava" sa 1,1 milijun dobiti i "Melqart Management" sa milijuna KM, a isto toliko imala je i poslovna jedinica beogradskog "Energoprojekt hidroinženjeringa".

Kada su u pitanju poduzeća sa jednim radnikom, pored već spomenutog "Niagara Sports Global Management", čiji je vlasnik nogometni menadžer Andy Bara, milijunsku dobit imao je i "Procontrol" Slavka Bojića, zbog kojeg je bio u pritvoru i kojeg namjerava prodati. Njegov profit iznosio je 3,3 milijuna KM.

Zanimljivo je da je u samom vrhu po profitabinosti prnjavorski "Ribnjak" koji je u stečaju ostvario daleko bolji rezultat nego svih ranijih godina kada je poslovao u redovnim okolnostima. Ovo poduzeće lani je imalo dobit od čak 9,2 milijuna KM.

Na listi najprofitabilnijih je i Područna jedinica poduzeća "Novi Sad-GAS" u Bijeljini koja je zaradila 2,7 milijuna i "Skechers BH" sa 2,2 milijuna maraka.

Derventski "Fitak" koji se bavi upravljanjem računarskom opremom i sustavom zaradio je 1,8 milijuna KM, "Elektros" iz Novog Grada 1,5 milijuna KM, a isto toliko i "FDG trade" 1,5 milijuna.

Među deset najprofitabilnijig poduzeća koja imaju samo jednog radnika su i "General mehanika" iz Kotor Varoša sa 1,2 milijuna KM i "Euro bonus" iz Mrkonjić Grada 1,1 milijun.