Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je na današnjem ročištu produženje pritvora za Fahrudina Radončića koji se prema potvrđenoj optužnici, tereti za krivično djelo ometanje rada pravosuđa, a kojem je prethodno određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo također traži produženje mjera zabrane za drugooptuženog Bakira Dautbašića i treće optuženu Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene.

Sud BiH o tome će odlučiti naknadno.

Obrana prvooptuženog protivi se navodima Tužiteljstva i traži neprihvaćanje prijedloga.  

Tužiteljstvo je za Dautbašića i Šahman predložilo mjere ograničenog kretanja, za Dautbašića za područje Županije Sarajevo, a za Šahman za područje BiH. Omogućeno im je, što je prethodno bilo zabranjeno, da žive na istoj adresi jer su u izvanbračnoj zajednici.

Takvu odluku su prihvatili i branitelji optuženih.

Branitelj prvooptuženog Asim Crnalić smatra da Tužiteljstvo nije obrazložilo prijedlog koji traži produženje pritvora za Radončića.

- U iskazu svjedokinje nema niti jedne rečenice koja bi u priču s Keljemendijem i Delalićem uvukla Radončića. Postavlja se pitanje zašto bi Radončić utjecao na takav iskaz, nije opravdano da radi protiv sebe - kazao je Crnalić.

Istaknuo je  da je Tužiteljstvo BiH „uvuklo" Radončića u taj slučaj.

- Tužiteljstvo je požurilo uhititi čovjeka koji se bavi slobodom. Da bi ušutkali političara stavili su ga na osuđeničku klupu - dodao je Crnalić.

Predložio je da Sud ne prihvati prijedlog te da eventualno odredi mjere zabrane.

Radončić je kazao da se kao političar osjeća žrtvom Tužiteljstva BiH.

- Ovo je politički montirana optužnica - naglasio je on.