Iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika oglasili su se povodom aktualnih događaja u vezi afere “Ikona” te posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Dodik je pozvao ukrajinskog ministra da “prestane igrati se države i Twitter diplomacije”.

Dodik poziva ministra Dmitra Kulebu da postupi u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

"Kao doktoru pravnih znanosti i ministru vanjskih poslova trebalo bi mu biti poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebale bi mu biti poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, povijesnih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je naprimjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprječavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prijenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine", ističe se u priopćenju iz Dodikovog ureda.

Također, Kuleba je optužen za laži, a ukrajinskoj strani je upućen poziv da dostavi sve valjane dokaze u skladu s Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se službeno izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U priopćenju se navodi da je, u interesu istinitog i objektivnog informiranja javnosti, kao i da bi konačno bila “stavljena točka” na ovaj “fabricirani problem”, Dodikov ured još 23. prosinca prošle godine zatražio da Veleposlanstvo Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

"Iz ureda je eksplicitno zatraženo da Veleposlanstvo Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje eventualno vlasništvo nad ikonom, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku", navodi se u priopćenju.

Iz ureda naglašavaju da do današnjeg dana Veleposlanstvo Ukrajine nije dostavilo tražene informacije.

"Bazirati navode na osnovi pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomacije", konstatira se u priopćenju.

U priopćenju stoji i da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekuliralo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

Porijeklo ikone

"U posljednjih mjesec dana konstruirane su različite teorije, spekuliralo se o porijeklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun predsjedatelja Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ povijesne i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina", naglašava se u priopćenju.

Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova koji su bazirani na neprovjerenim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer tako ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Podsjećamo, iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su da Ukrajina ne prihvaća jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine i da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica, a Tužiteljstvo te države je već pokrenulo kazneni postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.