''Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelomično i zbog upletanja vanjskih čimbenika koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme'', rekao je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Večeras ćemo razgovarati o zapadnom Balkanu, koji je ključan za Europu. Čelnicima država članica predložio sam novu komunikacijsku strategiju prema tom području", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela summita EU-a, a prije radne večere na kojoj će se razgovarati o stanju na jugoistoku Europe.

"Naša je poruka toj regiji jasna - EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde europsku perspektivu zapadnog Balkana", rekao je Tusk, prenosi Hina.

Čelnici zemalja članica na summitu u Solunu u lipnju 2003. prihvatili su "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje europska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Europskoj uniji.

Reizbor Donalda Tuska bila je prva tema sumita EU-a. Nakon toga, čelnici su raspravljali o migracijama, ekonomiji, zapošljavanju.