Turski zahtjevi otežavaju NATO-ovu misiju u Egejskom moru koje je svrha zaustaviti krijumčarenja migranata i izbjeglica u Europu, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras nakon sastanka s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom.

Govoreći nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a u Ateni, Cipras je kazao da zapreke uključuju onemogućavanje punog operativnog pristupa u regiji.

"Grčka će poduzeti sve napore da NATO-ova misija pridonese rješenju krize", rekao je.

"Nažalost, očito je da zapreke... nastaju zbog jednostranih turskih zahtjeva i stajališta. Zahtjeva i stajališta koji se, nažalost, izražavaju kroz sve češće povrede našeg zračnog prostora", rekao je Cipras.

NATO je u oko ratnih brodova u svoju misiju nadzora mreže krijumčara migranata u Egejskom moru. U četvrtak je objavio da se broj migranata i izbjeglica koji prelaze more znatno smanjio, ali i upozorio da krijumčari mogu brzo promijeniti rute te da vlasti zbog toga ne smiju prerano smanjivati mjere sigurnosti.

Broj izbjeglica koji iz Turske ulaze u Grčku ponovo raste

Priljev migranata u čamcima iz Turske na grčke otoke iznosi približno 150 ljudi na dan te se čini da je završilo razdoblje "hermetičkog zatvaranja" granice na tom migrantskom putu za Europu, objavila je u Ženevi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).  

"Dolasci u Grčku koji su doslovce pali na ništicu ovaj mjeseci ponovno rastu. U zadnja tri dana bilježili smo dolazak 150 osoba svaki dan... To pokazuje da je taj migrantski put ponovno otvoren", rekao je glasnogovornik IOM-a Joe Millman u Ženevi.

"Možda su vremenski uvjeti, moguće je i niz drugih stvari, a možda su krijumčari postali kreativniji", rekao je Millman.

Dan ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltetenberg za posjeta Ankari reako da će brodovi i helikopteri saveza ostati u  Egejskom moru koliko god bude potrebno u borbi protiv krijumčara migranata i naglasio da su utvrdili "bitno smanjenje broja migranata koji stižu u Grčku iz Turske".