Turski sud odlučio je protiv izručenja najtraženijeg australskog džihadista Neila Prakasha.

Prakash je uhićen u Turskoj 2016. nakon dolaska iz Sirije. Kasnije je priznao djelomičnu krivnju za planiranje ISIS-ovih terorističkih napada u Australiji.

U svibnju prošle godine australski premijer Malcolm Turnbull izjavio je da očekuje njegovo izručenje "u sljedećih nekoliko mjeseci". News Corp Australia je objavio da ga sada vjerojatno čekaju optužbe u Turskoj.

Australska vlada izjavila je da je razočarana odlukom turskog suda u Kilisu. Vlasti su izjavile da je Prakash, rođen u Melbourneu, povezan s propalim planovima za terorističke napade te da poziva na napade u SAD-u.

"Imao sam neke veze s tim, ali nisam 100 posto odgovoran"

Na pitanje je li odgovoran za planiranje napada u Australiji, Prakash je prošle godine na sudu odgovorio: "Imao sam neke veze s tim, ali nisam 100 posto odgovoran".

Naveo je da je bio prisiljen snimati ISIS-ovu propagandu te da je napustio skupinu "kada je ugledao njeno pravo lice". Optužen je za članstvo u terorističkoj organizaciji te podržavanje i promicanje skupine.

Sudac Ismail Deniz odbio je zahtjev tužitelja za izručenjem te izjavio da "sud nema uvjete za to". Sudac nije iznio daljnje detalje, objavio je ABC. News Corp Australia naveo je da će Prakash ostati u pritvoru u Turskoj te odgovarati zbog optužbi za terorizam.

Turnbull je izjavio da bi se australska vlada mogla žaliti na odluku: "Cilj nam je pobrinuti se da Neil Prakash više nikada ne može prakticirati zlo terorizma".