Turska, članica NATO-a, provodi diplomatsko balansiranje otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Ankara se protivi zapadnim sankcijama Rusiji i ima bliske veze s Moskvom i Kijevom, svojim crnomorskim susjedima. Također je kritizirala rusku invaziju i poslala naoružane dronove u Ukrajinu.

Tursko ministarstvo priopćilo je u subotu da nije priznalo rusko pripajanje Krima 2014., dodajući da odbacuje odluku Rusije da pripoji četiri regije, Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju. “Ta odluka, koja predstavlja teško kršenje utvrđenih načela međunarodnog prava, ne može se prihvatiti”, poručili su iz ministarstva. “Ponavljamo, podržavamo rješavanje ovog sve težeg rata na temelju pravednog mira koji će se postići pregovorima”, dodaje se.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju regija, obećavajući da će Moskva trijumfirati u svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji” iako se on suočava s potencijalno ozbiljnim novim vojnim preokretom. Njegovo proglašenje uslijedilo je nakon što je Rusija održala ono što je nazvala referendumima u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada najavile su nove sankcije kao odgovor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je njegova zemlja podnijela zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-u po ubrzanom postupku te da neće voditi mirovne pregovore s Rusijom dok je Putin predsjednik.

Dnevnik.ba