Marokanac je opisao kako je alžirska obalna straža otvorila vatru na njega i još troje turista koji su zalutali u alžirske vode. Mohamed Kissi je jedini preživio te se vratio u Maroko. Njegov brat i prijatelj su ubijeni, a drugi prijatelj je navodno u pritvoru u Alžiru.

"Krenuli su prema nama, a zatim počeli pucati", rekao je Kissi francuskoj televizijskoj mreži BFM. Maroko je otvorio istragu, a iz Alžira nema komentara. Dvije nacije imaju dugu povijest napetosti, vezanu uz pretenzije Maroka na sporni teritorij Zapadne Sahare.

Granica je zatvorena 1994., a Alžir je prije dvije godine prekinuo diplomatske veze,  optuživši Maroko za neprijateljske akcije koje pak Maroko miječe. Četveročlana skupina na dva jet skija krenula je u utorak iz marokanskog ljetovališta Saidia.

Kissi je opisao kako su se izgubili kad je pala noć i shvatili da su zalutali u alžirske teritorijalne vode kada su vidjeli da se približavaju brodovi alžirske obalne straže. "Odmah su krenuli prema nama", rekao je. Njegov brat Bilal dao im je znak da se vrate.

Ribar obavio snimku tijela koje pluta u moru

"Počeli su pucati", rekao je Kissi. Pucnjava je izazvala bijes u Maroku nakon što je ribar objavio snimku beživotnog tijela koje pluta u moru. Bio je to Bilala Kissija, koji je živio u Francuskoj. Pokopan je u četvrtak.

Abdelali Mechouar imenovan je kao drugi ubijeni čovjek. Njegovo je tijelo još uvijek u Alžiru, navodi marokanska novinska stranica Le360. Smail Snabe - koji također ima francusko državljanstvo - navodno se pojavio pred tužiteljem u Alžiru u srijedu, ali nisu navedeni detalji.

Alžir i Maroko dijele granicu dugu gotovo 2000 km, koja je je izvor napetosti od neovisnosti od francuske kolonijalne vlasti. Zatvorena je 1994. iz sigurnosnih razloga nakon što su islamistički militanti napali hotel u povijesnom marokanskom gradu Marakešu.