Američke sankcije teško pritišću tursko gospodarstvo pa Ankara snažnom diplomatskom inicijativom pokušava dobiti potporu Europe, izvješćuje dpa i podsjeća da su u ponedjeljak turski i britanski čelnici telefonski razmijenili razna stajališta, a da su se u Parizu sastali ministri financija dviju zemalja.

U telefonskom razgovoru turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i britanske premijerke Therese May fokus je bio na ekonomiji, trgovini i investicijama, ali je jedna od tema bila i kriza u Siriji, prenosi agencija Anadolija.

Ranije je Erdogan razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U ponedjeljak kasnije popodne sastali su se u Parizu turski ministar financija Berat Albayrak i njegov francuski kolega Bruno Le Maire. U tijeku su pripreme za susret Albayraka i britanskog ministra financija. Turskog ministra 21. rujna očekuje susret s njemačkim ministrom financija Olafom Scholzom.

Turski ministar: Sankcije bi mogle osnažiti terorizam i izbjegličku krizu

Turski ministar u Parizu je poručio kako bi američke sankcije protiv Turske mogle destabilizirati regiju i osnažiti regionalni terorizam te izbjegličku krizu.

"Ti koraci poduzeti s političkim motivima neće utjecati samo na globalni financijski sustav nego i na globalnu trgovinu i regionalnu stabilnost", kazao je Albayrak, koji je i zet turskog predsjednika, pa dodao: "Uz štetu koju će prouzročiti regionalnoj stabilnosti na nesreću će pridonijeti i kaotičnim problemima koji hrane terorizam i izbjegličku krizu."

Albayrak je kazao kako Turska odnose s EU-om želi prevesti u novu fazu u kojoj će trgovina s blokom biti značajnija.

Od početka godine turska lira je izgubila 40 posto svoje vrijednosti. Odnosi s SAD-om su se uvelike pogoršali zbog niza pitanja, a posebice zbog pritvaranja američkih državljana, uključujući i pastora Andrewa Brunsona. Turski sud ga je odbio pustiti u kućni pritvor. Suočen je s točkama optužnice povezane s terorizmom.