Komesar Europske unije za proširenje Johannes Hahn ostao je bez pristupa svome nalogu na Twitteru

Twitter nalog Hahna na kojem ga prati više od 53.000 korisnika ove društvene mreže hakirao je Ayyıldız Tim, kako su i sami objavili, a očigledno je da se radi o turskim hakerima. Oni su također precizirali i da su Hahnu, osim tvitanja, odnosno brisanja sadržaja kojeg su oni objavili, oduzeli i mogućnosti da bilo što uradi trenutno na svom nalogu, uključujući i dopisivanje u direktnim porukama (DM) na njegovom Twitter nalogu, piše faktor.ba

U jednom momentu komesar Hahn je uspio objaviti tvit u kojem se navodi da mu je profil hakiran, kao i svi ostali koji su povezani s njim, te da se pokušavaju "stvari dovesti pod kontrolu".

Prvi tvit koji su hakeri objavili na Hahnovom profilu u ranim jutarnjim satima sa subote na nedjelju odnosio se na predstojeće izbore u Turskoj. Hakeri su u Hahnovo ime poželjeli uspjeh na izborima 24. lipnja Narodnom savezu (Cumhur İttifakı) kojeg čine AKP i MHP. Tvit je objavljen uz zajedničku fotografiju Recepa Tayyipa Erdoğana, predsjednika Turske i čelnika AKP-a i Devleta Bahçelija, predsjednika turske Nacionalne stranke (MHP).

Nakon ovoga uslijedio je niz tvitova u kojima Hahn "daje podršku" Turskoj. Hakeri su objavili na njegovom profilu tursku zastavu i niz drugih poruka.