Točno na vrijeme, onako kako je to predviđeno rokom, okončani su radovi na izgradnji tunela ”Žaba”, koji je slovio za najveću prirodnu prepreku na cesti Stolac – Neum.

Radnicima Euro-Asfalta preostalo, doslovno, kako je to rečeno Dnevnom avazu, šminkanje, jer će, najvjerojatnije, sredinom sljedećeg tjedna ovaj tunel u dužini od 975 metara biti i otvoren.

Kao na traci

Tako će ovaj tunel, čije je probijanje okončano lani u srpnju, Neum približiti unutrašnjosti BiH. Za građevinare predaha nije bilo ni za vikend, a paralelno sa završnim radnjama u tunelu izvode se i radovi na samoj trasi, gdje su radnici kompanije HP Investing iz Mostara iznad mjesta Hutovo skoro u potpunosti završili prometnicu koja vodi do samog tunela.

Tako je ova prometnica asfaltirana i postavljena je signalizacija, a kamioni se na ovom dijelu puta smjenjuju kao traci. S druge strane tunela, prema moru, također, bruji teška mehanizacija, gdje se radi dionica Broćanac – Prapratnica.

Uz tunel Žaba i prateće prometnice, čija je izgradnja teška 23 milijuna KM, praktično bez predaha, gradi se i posljednja dionica ceste Stolac – Neum, u dužini od deset kilometara, a to je Hutovo – Cerovica – Stolovi.

Tu radove izvodi širokobriješki Hering, a podijeljeni su u dva lota, odnosno, Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi, u ukupnoj vrijednosti od 17,7 milijuna KM. Posao na ovoj dionici započet je u rujnu 2020. godine. U okviru izgradnje ove dionice, također, bit će izvršena i rekonstrukcija pristupne ceste za mjesto Hutovo. Očekivani završetak svih radova na ovoj dionici je kraj 2021. godine, piše Avaz.

Prethodno su krenuli radovi na drugoj strani, stolačkoj, gdje se gradi dionica Stolovi – Drenovac.

Dobra dinamika

U Javnom poduzeću Ceste FBiH kazali su da su izrazito zadovoljni dinamikom radova na kompletnom gradilištu.

"Činjenice da je tunel ”Žaba” završen i da na svim dionicama nema predaha te da situacija s koronavirusom nije utjecala na dinamiku radova, dovoljno govore da cijeli projekt ide svojim tijekom. Vjerujemo da će posao na izgradnji svih dionica biti završen koncem 2021. godine", kazali su Avazu iz JP Ceste FBiH.

Kreditna sredstva

Za projekt izgradnje ceste Stolac – Neum bit će utrošena 72 milijuna KM.

Sredstva za izgradnju dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 milijuna KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.