Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je odvojeno s liderima Katara, Saudijske Arabije i Abu Dhabija o "zabrinjavajućoj krizi" u Zaljevu.

Katarski emir šeik Tamim bn Hamad Al Thani i Trump razgovarali su telefonom u nedjelju kasno navečer o najnovijim događajima u zaljevskoj krizi i njenim posljedicama u regiji, navodi Katarska novinska agencija QNA.

U razgovoru su razmotrili stav SAD-a i međunarodne zajednice prema zaljevskoj krizi, javlja QNA.

Bijela kuća je priopćila da je Trump liderima ponovno ukazao na "važnost zaustavljanja financiranja terorizma i diskreditiranja ekstremističke ideologije".

On je također "podvukao da je jedinstvo u regiji ključno kako bi se ispunili ciljevi samita u Rijadu o slomu terorizma i promociji regionalne sigurnosti".

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom 5. lipnja, na osnovu optužbi da Doha podržava "ekstremizam" i da je prebliska s Iranom - ove optužbe Katar negira.

Nakon više od dva tjedna, četiri arapske države dale su 10-dnevni ultimatum Dohi da ispuni listu od 13 zahtjeva kako bi se okončale mjere protiv Katara.

Zahtjevi uključuju da Katar ugasi Medijsku mrežu Al Jazeera, zatvori tursku vojnu bazu, umanji odnose s Iranom i isplati neodređeni iznos novca na ime nadoknade.

Kasno u nedjelju, Saudijska Arabija i saveznici su objavili da će se sastati u srijedu kako bi razmotrili sljedeće korake.

Kuvajt je primio odgovor Katara na listu od 13 zahtjeva koju su sastavile zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, javila je kuvajtska državna agencija KUNA u ponedjeljak.

Ne navodeći da li je Katar odbio ultimatum, kao što se pretpostavlja, KUNA je navela da je kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah zatražio od Saudijske Arabije i tri savezničke države koje bojkotiraju Katar da toj zemlji daju još 48 sati. Kuvajt posreduje u rješenju zaljevske krize.

Ne postoje druge informacije o službenom odgovoru Katara, ali je šef diplomacije te zemlje rekao ranije da Doha ne može prihvatiti zahtjeve, kazavši da je lista sastavljena da bude odbijena.

On je, govoreći u Rimu u subotu, objasnio kako Doha želi razgovarati, ali ne o zahtjevima kojima se narušava suverenitet Katara.

"Svima je jasno da se ovim zahtjevima želi narušiti suverenitet države Katar, ugušiti sloboda govora i nametnuti mehanizam revizije i provjere za Katar", kazao je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdurahman Al Thani.

Prošlog mjeseca, Trump je ponudio posredovanje u sporu.

Tijekom proteklih tjedana, američki predsjednik je zauzeo oštriji stav prema Kataru, dok su State Department i Pentagon ostali neutralni prema zaljevskoj krizi, navodi Al Jazeera.