Predsjednik SAD-a, Donald Trump se oglasio na Twittteru o smrti Qasem Soleimanija tvrdeći da je general "planirao ubiti još mnogo Amerikanaca" i da je trebalo da bude eliminiran još prije mnogo godina.

"General Qasem Soleimani ubio je ili teže ranio tisuće Amerikanaca u dužem vremenskom periodu i planirao je da ubije još mnogo njih", istaknuo je Tramp.

Dodao je i to da Iranci "nisu ni približno toliko ožalošćeni koliko to vođe ostatka svijeta vjeruju".

"On je direktno i indirektno odgovoran za smrti milijuna ljudi, uključujući nedavno veliki broj prosvjednika ubijenih u samom Iranu. Iako Iran nikada neće biti spreman da to izravno prizna, Soleimani je bio omražen i narod ga se plašio unutar zemlje. Nisu ni približno tužni koliko vođe ostatka svijeta vjeruju. Trebao je biti eliminiran još prije mnogo godina'', stoji na Trumpovom Twitter nalogu.

Pentagon i Iran ranije su priopćili da je general Soleimani ubijen u američkom zračnom udaru u Iraku.

Soleimani važi za vođu širenja iranskog vojnog utjecaja na Bliskom istoku. Vjeruje se da je Soleimanijeva pogibija dramatična eskalacija tihog rata između Irana i SAD i njihovih saveznika, a iranski predsjednik je istaknuo da će zbog ovog napada Iran biti još odlučniji u pružanju otpora Americi.

U brojnim iranskim gradovima su danas bili prosvjedi zbog ubojstva ovog generala, a mogli su se čuti povici "Prokleta je Amerika."

Tijelo generala Qasema Soleimanija će stići u Teheran u subotu, javlili su iranski državni mediji.

Iranska državna novinska agencija IRNA kazala je kako će se Soleimaniju klanjati dženaza u šiitskim svetim gradovima Karbala i Najaf prije nego se njegovo tijelo prebaci u nazad u Teheran, prenosi N1.