Američki predsjednik Donald Trump, blago rečeno, nije oduševljen idejom Emmanuela Macrona i Angele Merkel o stvaranju europske vojske. A sad je zbog toga potpuno pobjesnio na Twitteru i rugao se Francuzima zbog poraza u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što je već prošlog tjedna nazvao Macronov prijedlog "vrlo uvredljivim", zbog toga što je Macron u intervjuu rekao da Europi treba vlastita vojska kako ne bi ovisila o SAD-u. U istom intervjuu naveo je kako se Francuska "mora zaštititi (od hakiranja) od strane Rusije, Kine, pa čak i SAD-a", što je Trump namjerno ili nenamjerno protumačio pobrkao sa zaštitom zbog koje je europska vojska potrebna.

Ipak, činilo se da su francuski i američki predsjednik izgladili razmirice kada su se susreli na komemoraciji kraja Prvog svjetskog rata u Parizu.

No novi Trumpov ispad na Twitteru sugerira da od pomirenja s Macronom nema ništa. U bizarnom i, može se reći, nekoherentnom nizu tweetova, Trump je otvoreno ismijao Francuze.

"Emmanuel Macron predlaže osnivanje vojske kako bi se Europa zaštitila od SAD-a, Kine i Rusije. Ali Njemačka je bila (neprijatelj) u Prvom i Drugom svjetskom ratu - kako je to ispalo za Francusku? Krenuli su učiti njemački u Parizu prije nego što je SAD došao. Platite za NATO ili nemojte!" glasi tweet kojim je Trump počeo svoj virtualni napad na Francusku.

Trump se zatim prebacio s NATO-a na svoju drugu najveću zamjerku europskim saveznicima - trgovinu: "Što se trgovine tiče, Francuska radi izvrsno vino, ali to radi i SAD. Problem je što Francuska jako otežava SAD-u prodaju svojih vina u Francuskoj i naplaćuje visoke carine, dok SAD olakšava (uvoz) francuskih vina i naplaćuje vrlo niske carine. Nije pošteno, mora se promijeniti!"

"Problem je što Emmanuel pati od vrlo niskog rejtinga podrške u Francuskoj, samo 26 %, i stope nezaposlenosti od gotovo 10 %. On je samo pokušavao prebaciti se na drugu temu. Usput, nema zemlje koja je više nacionalistička od Francuske, vrlo ponosan narod - i s pravom!", napisao je Trump, odgovarajući tako Macronu na njegovu oštru kritiku nacionalizma koju je iznio u svom govoru u Parizu.

Na kraju je sve začinio s varijacijom na temu svog predizbornog slogana: "Učinimo Francusku ponovo velikom!"

Trump nije odolio ni da ne odgovori na masovne prozivke, zgražanje i ismijavanje zbog toga što je propustio posjet i polaganje vijenaca na američkom vojnom groblju, nekih 200 kilometara daleko od Pariza. Iz Bijele kuće su to opravdali - kišom, zbog koje predsjednički helikopter navodno nije mogao poletjeti.

"Usput, kad helikopter nije mogao poletjeti na prvo groblje u Francuskoj zbog gotovo nulte vidljivosti, predložio sam vožnju do tamo. Tajna služba rekla je ne, predaleko je od aerodroma i velika je blokada u Parizu. Govor idući dan na američkom groblju po pljusku! Malo izvještavano - lažne vijesti!", napisao je Trump u zadnjem tweetu.